Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 00:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/skogen-i-skelleftea-skovlas-som-i-amazonas/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Svensk skog skövlas som i Amazonas”

Markförberedelser pågår för fabriken i Skellefteå som bland annat ska tillverka batterier till elbilar. Foto: Anette Nantell

INSÄNDARE. Svensk skog skövlas på samma sätt som i Amazonas. Ett färskt exempel är batterifabriken i Skellefteå. Vi borde inte kasta sten i glashus om miljön och klimatet, skriver C-G Pernbring.

Först och främst måste jag erkänna att jag långt ifrån är någon miljöexpert, men jag följer ofta debatten i medierna. Nästan dagligen debatteras miljö- och klimatfrågor. 

En del nya ord har också skapats inom miljöområdet som miljöhysteri, klimateffekt, klimatsmart, klimatångest, hållbar och flygskam.

Skribenter försöker ständigt överträffa varandra med tips och förslag om miljöförbättrande åtgärder för samhället.

Sverige vill gärna framstå som ett av världens mest miljömedvetna länder och vi anser oss ligga i framkant. Dessutom har vi ju Greta Thunberg som är vår egen lilla klimatkämpe och språkrör ute i världen. Bättre kan det väl knappast bli? 

Men när jag nyligen råkade få en norrlandstidning i mina händer blev jag både konfunderad och fundersam. Vad är nu detta?

I tidningen fanns nämligen ett intressant reportage om den nya batterifabriken Northvolt utanför Skellefteå i Västerbotten. Fabriken ska stå färdig om cirka två år och byggs på en 50 hektar stor tomt.

Enligt uppgift har drygt 40.000 träd fällts för att ge plats åt fabriken. Men är det verkligen positivt för miljön (”miljöpositivt”) att fälla 40.000 träd? Man kan faktiskt påstå att det är en riktig skogsskövling i Norrland.

Samtidigt klagar vi svenskar på Brasilien i samband med landets skövling av Amazonas regnskogar. Det känns som hyckleri. Och ordspråket lyder: ”Man ska inte kasta sten i glashus.”

Man kan fråga sig om inte batteriproduktion generellt också är skadlig för miljön? Är detta verkligen hållbart miljöarbete? 

I detta fall verkar det som om Skellefteå kommun prioriterat affärer, profit och arbetstillfällen framför miljön och klimatet. Sådana frågor tycks här totalt ha glömts bort.

Dessa frågor har helt enkelt ställts ”offside”, som det brukar heta på idrottsspråk. Var finns för resten Miljöpartiet i detta sammanhang?

Läs mer: DN-reportaget om Skellefteå efter batterifabriken