Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-16 10:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/skolan-framsta-vapnet-mot-gangkriminalitet/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Skolan främsta vapnet mot gängkriminalitet”

Elever på skolgård i Stockholm. Foto: Anders Gustafsson

INSÄNDARE. Skolan är det främsta vapnet mot gängkriminalitet. Skolan behöver återupprätta den förstärkande personalresurs som fanns tillgänglig under de goda åren från 70-talet och framåt, skriver Hans Luthman.

Socioekonomiska, etniska och språkliga faktorer spelar en avgörande roll, särskilt i utsatta områden. Skolan har bäst överblick och möjlighet att tidigt upptäcka elever med ett riskbeteende och stökigt uppträdande.

Men tyvärr saknar dagens skola resurser för mer individanpassade insatser. Allt och alla ska helst stöpas i samma form trots olika förutsättningar, inte minst språkligt. Skolan behöver återupprätta den förstärkande personalresurs som fanns tillgänglig under de goda åren från 70-talet och framåt.

Då knöts en kärntrupp av engagerade pedagoger till skolverksamheten med fördjupade kunskaper om tvåspråkighet och moders­målets betydelse för elevens utveckling.

Svenska som andraspråkslärare och hemspråkslärare kom att utgöra ett sammansvetsat team med särskilt ansvar att följa den språkliga och sociala utvecklingen av elever med främst utländsk bakgrund med omfattande kontakt mellan hem och skola.

Få elever rann igenom skolans skyddsnät där allas inkludering utgjorde en central ledstjärna.