Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-12 23:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/skolans-har-ett-ansvar-allas-larande/

DN Åsikt

DN Åsikt. Skolans har ett ansvar för allas lärande

Skolan har ett ansvar att undervisa alla elever på bästa möjliga sätt, oavsett kön, religion eller begåvning. Att göra pojkar till slagrä i en genusdebatt är ett svek, och ovärdigt ett moget samhälle

Skolans uppgift är att bibringa befolkningen nödvändig kunskap för att kunna fungera i samhället som fullvärdiga medborgare, och förhoppningsvis kunna bringa värde till samhället. Skolan är alltså en serviceinstitution i samhället.

Det betyder att skolan måste söka metoder att på ett bra sätt kunna fullgöra sitt uppdrag för alla sina ”kunder”, det vill säga alla elever oavsett kön, religion eller begåvning. Om det nu visar sig att skolans nuvarande modell misslyckas med att förmedla kunskap till pojkar så måste man söka ett annat sätt att fullgöra sitt uppdrag – att ändra sin modell.

Att luta sig tillbaka och säga att det är pojkarna, eller samhällets normel runt manlighet, som är problemet är att ducka för sitt ansvar. Den debatten må vara nog så intressant ur ett samhällsperspektiv, men befriar inte skolan från sitt ansvar. De pojkar som förnekas lärdom genom den nuvarande hållningen är utan skuld i sammanhanget och skall inte göras till offer på genusdebattens altare.