Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 19:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/skolornas-hogsta-ledning-har-makt-att-flytta-pa-mobbarna/

DN Åsikt

DN Åsikt. Skolans högsta ledning har makt att flytta på mobbarna

Det är mobbaren, inte den mobbade, som ska flyttas till en annan skola. En sådan möjlighet finns i den nya skollagen. Men det är viktigt att skolans högsta ledning också använder sig av den möjligheten.

Jag, som är vice ordförande i utbildningsnämnden i Stockholm, blir starkt berörd av din text. Du beskriver både en situation där kränkningar tillåtits eskalera, och en situation där ordningsproblem generellt har tillåtits växa. Så ska vi inte ha det i skolan. Varje elev måste kunna gå till skolan på morgonen utan att känna sig rädd för att bli utsatt för kräkningar, hot eller övergrepp.

Du skriver inte vilken skola det rör, men det är tydligt för mig att en sådan situation som du beskriver måste hanteras med en gång av skolledningen och av huvudmannen. När otryggheten har brett ut sig och när stökiga elever börjat ”ta över” skoldagen, då anser jag att alla gränser har passerats. Då kan inte längre eleverna fokusera på att lära sig, och de utsatta eleverna får betala ett mycket högt pris.

Mobbning är mer än en ”konflikt”, det är ett övergrepp och ska behandlas som det brott det faktiskt är. För Liberalerna är det självklart att alla skolor ska ha nolltolerans mot våld och kränkningar och alltid polisanmäla misstänkta brott. Det är viktigt att markera att det inte handlar om ”pojkstreck” och att säga att kränkningar aldrig kan vara en del av en normal skolvardag. Det är inte något man ska behöva stå ut med som elev.

Det har funnits ett alldeles för stort, missriktat ”överseende” på många svenska skolor, och den tidigare lagstiftningen var inte tillräckligt skarp. Jag anser att den som blir utsatt för kränkningar aldrig ska behöva byta skola för att få kränkningarna att upphöra. I stället är det mobbaren som ska flyttas så att tryggheten kan upprätthållas och så att brottsoffret kan få stöd.

Sådan möjlighet finns nu, i den nya skollag som Liberalerna införde när vi satt i alliansregeringen. Det är viktigt att skolan också använder möjligheten att stänga av hotfulla elever.

Men för att det ska fungera måste det finnas ett tydligt och orubbligt stöd från skolans högsta ledning – i kommunala skolor är det den politiska ledningen i utbildnings- eller skolnämnden – att rektor har rätt när denne verkligen tar krafttag mot kränkningar, genom att till exempel stänga av en elev. Även den eleven har rätt till en skolgång och till stöd för att sluta kränka, men det bör inte ske i samma rum som brottsoffret.

Det ska finnas handfasta riktlinjer som tydligt visar när och hur avstängningar kan göras av elever som bedöms utgöra ett hot mot andra elever. Alla elever har rätt till kunskap och en trygg skolgång.