Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 20:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/skolverket-maste-tvinga-skolor-byta-ut-nationella-prov/

DN Åsikt

DN Åsikt. Skolverket måste tvinga skolor byta ut nationella prov

Foto: Janerik Henriksson/TT
Foto: Janerik Henriksson/TT

Efter den nya läckan av nationella prov i måndags måste Skolverket tvinga all skolor att använda ersättningsprov. Allt annat är ett hån mot elever och lärare. Dessutom måste digitaliseringen av proven snabbas på.

Efter läckan av de nationella proven i svenska förra året hoppades hela skol-Sverige att alla skolor skulle se över sin hantering av proven samt att Skolverket skulle ha lärt sig av misstagen. Under måndagskvällen kunde vi konstatera att så inte var fallet.

Redan vid 21-tiden var vi flera lärare som blev kontaktade av ärliga elever runt om i landet som hade fått ta del av provet via sociala medier. Vid 22-tiden kunde vi i vår Facebookgrupp för engelsklärare (Engelska för år 6-9) konstatera att bedömningsmaterialet samt uppgiften för uppsatsen fanns ute. Vi blev snabbt säkra på att det var 2018 års prov som läckt.

Flera av oss försökte under kvällen och morgonen kontakta Skolverket, vilket var lönlöst. På Skolverkets Facebooksida fick man veta att de skulle öppna igen nästkommande morgon klockan 09.00. Detta var en av de saker vi hoppats att Skolverket skulle ha lärt sig. Läckor uppdagas i regel kvällen innan när spridningen bland eleverna blir stor. Vi hade hoppats att det var en självklarhet att Skolverket hade analyserat hur de kunde förbättra sitt stöd vid eventuella läckor för att minska förvirring och snabbt förmedla nya beslut till skolorna.

Nu lämnades många rektorer ensamma med att ta det beslutet och några var ovetande om att proven fanns tillgängliga. Ska rektor förlita sig på att elever berättar? Eleverna är i beroendeställning och vill såklart ha så bra betyg som möjligt. Det är inget konstigt om de håller tyst. Det är skandal att det inte finns någon ansvarig på Skolverket som har jour.

Skolverket kom nu ut med information först efter att många skolor redan startat sina prov. Detta lämnar landets rektorer med ett stort dilemma. Ska de ta beslut om att använda ersättningsprovet?

Nationalekonomen Jonas Vlachos har beskrivit rektorernas bekymmer väl. Han menar att det bästa vore att alla skolor använde ersättningsprov när ett prov har läckt. Skolor konkurrerar om elever med sina resultat på nationella proven och det kan absolut vara en fördel att välja att inte använda ersättningsprovet. Ska detta verkligen vara upp till varje rektors moral?

Som om det inte vore nog att det inte fanns ett gemensamt beslut kring vilket prov vi skulle använda visar det sig att Skolverket menar att vi nu på torsdag ska använda ordinarie delprov. Detta trots att hela skrivuppgiften och bedömningsexempel finns i sociala medier. Vem som helst kan begripa att det inte går att rättssäkert kunna bedöma en sådan text. Är det elevens kunskaper i engelska som bedöms eller elevens förmåga att memorera skriven text?

Nästa år ska resultaten knytas hårdare mot slutbetygen. Hur ska det gå när bedömningen inte går att använda? Vi uppmanar Skolverket att omgående ta ett annat beslut.

Det måste vara ett ersättningsprov som används. Allt annat är ett hån mot elever och lärare. Vi uppmanar även Skolverket att snarast se över digitaliseringen av proven. Det måste gå snabbare. Detta hade inte hänt om alla skolor hade fått proven samtidigt och startat dem i ett säkert provprogram.