Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 09:04 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/skrikig-kristersson-olamplig-som-statsminister/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Skrikig Kristersson olämplig som statsminister”

Moderatledaren Ulf Kristersson tillsammans med Kristdemokraternas Ebba Busch Thor på onsdagens presskonferens i riksdagen.
Moderatledaren Ulf Kristersson tillsammans med Kristdemokraternas Ebba Busch Thor på onsdagens presskonferens i riksdagen. Foto: Jonathan Nackstrand/TT

Stefan Löfven (S) är den klart bästa statsministerkandidaten. Det har inte minst hans lugna agerande efter valet visat. Ulf Kristersson (M) är ett oerhört mycket osäkrare kort, skriver  läsaren Ann-Mari Lindgren.

Jag minns inte om jag någonsin röstat socialdemokratiskt, så min fulla sympati har kanske inte Socialdemokraterna haft. Men de hätska utfallen mot statsminister Stefan Löfven gör mig ändå bestört.

Moderatledaren Ulf Kristersson har ju pratat en hel del om vikten av en vuxen samtalston i debatterna. Nu skriker han att ”Löfven måste bort” och regeringen likaså. Ja, han anser till och med att de rödgröna aldrig borde ha fått bilda regering efter förra valet 2014.

Men väljarna då, som gett Socialdemokraterna och det rödgröna blocket flest röster? Ska de inte ha något att säga till om? Själv är jag beredd att acceptera varje demokratiskt vald regering, som agerar i en humanitär anda.

Och Löfven har mitt fulla förtroende. Han tar sitt arbete på allvar och han är chosefri, ingen som man behöver befara hamnar helt galet av ren fåfänga! Nej, han är vettig och pålitlig.

Det betyder inte att man håller med om allt, men jag ser för närvarande ingen manlig person i de olika partierna, som vore en seriös motkandidat. (Däremot kanske en eller annan kvinnlig ..!)

Jag tycker väldigt illa om L-ledaren Jan Björklunds ställningstaganden till kärnkraft och till Nato, men för all del, man vet var man har honom. Rejäl och på sitt sätt pålitlig är han absolut. Men han har aldrig uttalat något intresse för statsministerposten och han företräder ett litet parti.

Man vet att Stefan Löfven i storm- och kristider skulle göra allt han kan för Sveriges bästa, detta utan att snegla det minsta åt ära och berömmelse för egen del. Jag önskar att fler kunde se det och förstå hur ovanliga sådana egenskaper är.

Det har inte utmärkt alla tidigare socialdemokratiska ledare, till exempel annars begåvade personer som Olof Palme och Göran Persson, men däremot Tage Erlander och Ingvar Carlsson. De hade som akademiker och självvalda politiker en fördel framför Löfven, men jag skulle aldrig tvivla på att han gör sitt yttersta i en svår situation och gör noggranna överväganden och även frågar äldre erfarna politiker till råds.

Ulf Kristersson är ett oerhört mycket osäkrare kort.

DN Åsikt 12 september 2018 kl 15

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.