Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 14:10 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/skrota-engelsk-namnandring-och-behall-flemingsberg/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Skrota engelsk namnändring och behåll Flemingsberg”

Flemingsberg i Huddinge kommun, söder om Stockholm.
Flemingsberg i Huddinge kommun, söder om Stockholm. Foto: Mickan Palmqvist

Behåll Flemingsberg och stoppa det föreslagna namnet av förortens centrala delar till ”Stockholm South Business District”. Det måste bli ett stopp på anglifieringen av svenska platser, skriver läsaren Ann Etzler.

Namnet Flemingsberg duger alltså inte längre. Det måste vara något nytt, naturligtvis på engelska som låter mycket "häftigare" än på svenska.

Vem har beslutat att det planerade affärsområdet i Flemingsberg i Huddinge kommun ska heta Stockholm South Business District? Har det skett i god demokratisk ordning?

Det verkar inte så. I fallet Flemingsberg är det tydligen ett fastighetsbolag som utmärker sig. Varför envisas många beslutsfattare med att ge platser i Sverige, svenska byggnader och företeelser namn på engelska?

Handlar det om mindervärdeskomplex? Varför bländas man ständigt av engelska? Varför duger inte svenska namn?

Till råga på allt har man valt ett mycket ett mycket otympligt namn, långt och för många svårt att uttala. Läspljudet i "south" finns inte i svenskan, till exempel.

Genom att ersätta ett gammalt ortnamn med ett nytt och dessutom utländskt kapar man effektivt banden bakåt i tiden. Vi ska tydligen leva helt historielöst!

Det är säkert inte sista gången något liknande sker. Min förhoppning är att många fler i framtiden reagerar på dessa tokerier och protesterar när beslutsfattarna planerar att göra något annat absurt namnbyte i en annan stadsdel.

DN Åsikt 15 oktober 2018 kl 13

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.