Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 19:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/sl-raknar-fel-i-annonser-om-bilkoer/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”SL räknar fel om bilköer i annonser”

SL påstår att fyra fullsatta bussar tar bort en bilkö lång som Hornsgatan. Helt felaktigt, menar artikelförfattaren. Foto: Magnus Hallgren

INSÄNDARE. SL-annonsen som lyfter upp fördelen med bussåkande är full av lögnaktigheter. Man sållar ut fördelarna med bussen och nackdelarna med bilen och ställer dem mot varandra, allt under en spektakulär rubrik, skriver Lars Hagman.

Rätta artikel

Stockholms Lokaltrafik (SL) annonserar på helsidor och bussar att ”fyra fullsatta bussar tar bort en bilkö lång som Hornsgatan”. Påståendet är grovt lögnaktigt. Man sållar ut fördelarna med bussen och nackdelarna med bilen och ställer dem mot varandra. På så sätt får man ihop den spektakulära rubriken. 

Man jämför fullsatta bussar med det genomsnittliga antalet personer (1,2) i bilarna. Bilarna som normalt är runt 4,5 meter långa blir i SL:s värld 6,6 meter – man måste ju räkna med ordentliga mellanrum.

Den sortens bevisföring uppfyller inte elementära krav på vetenskaplig hederlighet och gör man så kan man nog bevisa vad som helst. Är det någonting vi inte behöver i klimatdebatten så är det påståenden som står på påhittad grund. ”Fake news” kallas det väl för?

Jag hoppas att SL:s ekonomer räknar bättre än reklamavdelningen när de räknar ut biljettpriset. Annars har vi problem.