Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-17 19:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/slakta-inte-den-val-fungerande-arbetsformedlingen/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Slakta inte den väl fungerande Arbetsförmedlingen”

Arbetssökande på Arbetsförmedlingens kontor på Tunnelgatan i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT

En nedmontering av Arbetsförmedlingen är fel väg att gå. Nio av tio arbetsgivare som vänder sig till myndigheten är nöjda, skriver arbetsförmedlaren Johan Berg.

Rätta artikel

Daniel Sonesson ser i sin insändare på DN Åsikt positivt på den aviserade slakten av Arbetsförmedlingen (AF)

Jag håller med honom om att det finns många bra exempel på privata aktörer. Daniel Sonesson får det att låta som att de privata aktörerna används för att de levererar, men missar det faktum att 5-6 miljarder kronor outsourcas årligen, vilket motsvarar 60 procent av vad hela myndigheten kostar. 

AF är ålagd av regeringen att anlita privata aktörer, men här lyser Sonessons bristande förståelse för hur systemet fungerar igenom. Privata aktörer är en förutsättning för att en så slimmad organisation som AF ska mäkta med sitt uppdrag när arbetsförmedlare går på knäna

Sonessons slutsatser förvånar inte med tanke på hans bakgrund i näringslivet. Samtidigt går han emot både ekonomiprofessorn Lars Calmfors och förslagen i arbetsmarknadsutredningen.

Calmfors menar att en fullskalig privatisering av AF riskerar att gå snett eftersom forskning visar att privata aktörer snarare presterar sämre. Utredaren Cecilia Fahlberg föreslår, likt Calmfors, ett system där AF konkurrerar med de privata aktörerna.

Sonesson försöker vilseleda läsaren kring varför privata aktörer anlitas av arbetsgivare. Svaret är att bemanningsföretag erbjuder helt andra tjänster än AF, i form av uthyrning av personal. Detta har aldrig varit AF:s uppdrag. 

Rekryteringsmönstren har förändrats. Bemanningsföretag och sociala mediers inträde har blivit påtagligt under de senaste tio åren. Detta faktum trodde nog de flesta skulle göra AF betydelselös och utkonkurrerad. Men det är precis tvärtom.

AF har i stället ökat sin marknadsandel med 20 procent och nio av tio arbetsgivare som vänder sig till AF är nöjda. EU-kommissionen menar vidare att AF är en välfungerande verksamhet i europeiskt perspektiv. Det är få som vet om att även bemanningsföretagen i stor utsträckning vänder sig till just Arbetsförmedlingen. 

Så frågan är om en nedmontering av den väl fungerande Arbetsförmedlingen är den rätta vägen? Det har jag svårt att tro.