Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-11 21:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/slappa-fram-sd-ett-historiskt-misstag-av-borgerliga/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Släppa fram SD ett historiskt misstag av borgerliga”

Alliansledarna Annie Lööf (C), Ulf Kristersson (M), Ebba Busch Thor (KD) och Jan Björklund (L) vid pressträff i riksdagens presscenter den 12 september, tre dagar efter valet.
Alliansledarna Annie Lööf (C), Ulf Kristersson (M), Ebba Busch Thor (KD) och Jan Björklund (L) vid pressträff i riksdagens presscenter den 12 september, tre dagar efter valet. Foto: Henrik Montgomery/TT

Det vore ett historiskt misstag om de borgerliga partierna i onsdagens omröstning i riksdagen öppnar för ett regeringsberoende av Sverigedemokraterna, skriver läsaren Lennart Andersson.

Rätta artikel

Alliansen är djupt splittrad. Utåt handlar det om frågan om man ska ta stöd av SD eller inte för att kunna bilda regering.

Bakom ligger djupare orsaker. Borgerligheten håller på att delas upp i en konservativ och en liberal gren.

Centerpartiet och Liberalerna vet att i en situation där en regering behöver stöd av SD kommer deras inflytande vara betydligt mindre än under förra alliansregeringen. Den minnesgode kommer ihåg att Moderaterna då hade ett järngrepp på den förda politiken, Centerns opinionssiffror låg vid fyraprocentsspärren kvartal efter kvartal och Liberalernas Jan Björklund kände sig vid många tillfällen tvingad till olika utspel i opposition till den egna regering han satt i för att inte partiet skulle kännas helt irrelevant.

De två alliansregeringarnas förlorare 2006-2010 var C och L. Detta har i den uppskruvade debatten helt glömts bort, så många tycks tro att bara Centern och Liberalerna kapitulerar inför Kristersson så kommer alla bli nöjda och glada.   

En alliansregering som tvingas ta passivt eller aktivt stöd av SD kommer enbart driva den delen av allianspolitik som Sverigedemokraterna släpper fram. Socialdemokraterna kommer inte att hjälpa en sådan regering med välfärdsneddragningar, skattesänkningar och försämringar av arbetsrätten utan man skulle bli utlämnad till SD.  

C och L marginaliseras än mer då det är de två allianspartier som kommer att tvingas till flest eftergifter och tvingas svika sina väljare. Man får inte glömma bort att just liberalismen är en av Sverigedemokraternas största hatobjekt.

I den situationen kommer Centern och Liberalerna vara ständiga förlorare, vilket innebär att deras socialliberala väljare överger dem.

Även för Moderaterna kan närmandet till Sverigedemokraterna bli fatalt. Moderaterna har inte lyckats med att förnya sin politik under åren i opposition. Valförlusten vid valet i september visade att väljarna inte har förtroende för att Kristerssons politik kommer att lösa problemen med ökade klyftor när försämrad offentlig välfärd.

Privatiseringar och skattesänkningar inte längre ses som trovärda lösningar.  Ett svagt och splittrat moderat parti har dåliga odds i de hårda förhandlingar som man kan komma tvingas till med ett starkt och kaxigt sverigedemokratiskt parti.

Ofta hävdas att Sverigedemokraternas dragningskraft i opinionen skulle minska om de släpptes in i maktens korridorer. Detta antagande är i grunden felaktigt.

SD är ett parti som inte representerar en grupp i samhället, utan kanaliserar missnöje och är till det djupt ideologiskt rotat. Det innebär att Åkesson hela tiden kommer att flytta sina positioner för att kunna angripa regeringen även efter att ha gjort upp om något i sakpolitiken. 

Det skulle bli lite som Vänsterpartiet lyckades med under förra mandatperioden, där man både fick inflytande och ta äran för bra saker men inte dela ansvaret för det som gick uselt. 

Risken för att SD stärks ökar alltså med att de får ökat inflytande. Man ska i sammanhanget komma ihåg att SD:s lycka har varit att man i en period med ekonomisk kris också fick en flyktingkris vilket innebar att man bjöds in att ställa immigration mot välfärd.

Om inte något liknande händer under kommande mandatperiod (inget tyder på det - vi har högkonjunktur och EU har stängt de yttre gränserna) kommer SD förlora aktualitet – om då inte Kristersson bjuder in dem till rampljuset. I det fallet är borgerligheten hotad för all framtid.