Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-17 19:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/slojan-ett-satt-att-diskriminera-och-fortrycka-kvinnor/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Slöjan ett sätt att diskriminera och förtrycka kvinnor”

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT /

Slöjan är ett sätt att diskriminera och förtrycka kvinnor. Det ger samtidigt rasister i väst möjlighet att använda sig av täckta kvinnor som argument mot invandrare i allmänhet, skriver Nastaran Goodarzi och Milad Resaeimanesh, Centralrådet för ex-muslimer i Skandinavien.

Rätta artikel

För sex år sedan utnämnde amerikanskan Nazmeh Khan den 1 februari till internationella hijabdagen. Hon uppmanade kvinnor, som själva inte är muslimer, att uttrycka sina egna erfarenheter.

Den internationella hijabdagen ignorerar den smärtsamma erfarenheten hos miljontals förtryckta flickor och kvinnor. Tvånget att bära slöja/hijab regleras av Hizbollah, talibaner, IS samt Saudiarabiens och Islamiska republiken Irans regeringar.

Kvinnor hålls fångna med stöd av islamistiska lagar och traditioner. Kvinnan görs till en halv människa och därför ska hon döljas bakom en slöja/hijab.

Vår erfarenhet säger oss – till skillnad från insändarskribenten Aya Fawaz på DN Åsikt – att slöja/hijab är diskriminerande för kvinnor och barn och omöjliggör deras frihet och deras mänskliga rättigheter.

Vi har några frågor till dem som förespråkar slöja/hijab:

• Är ni, som gör islamisternas ärenden och förespråkar täckandet av kvinnor, beredda att acceptera stening och piskrapp i enlighet med islamiska lagar?

• Accepterar ni att vara mäns sexuella slavar och att ni måste bära slöja/hijab för att inte provocera mannen sexuellt?

• Kan ni acceptera att miljontals kvinnor är berövade sina mänskliga rättigheter i islamiska samhällen, där de tvingas täcka sig med slöja/hijab?

Om man betraktar Europa och västvärlden kan man konstatera att sociala restriktioner, diskriminering och segregation särskilt förekommer i islamistiska familjer och riktas mot barn och kvinnor.

Vår organisation har vid flera tillfällen skrivit om detta, hållit seminarier och ordnat konferenser. Vi vänder oss med full kraft mot den internationella slöj-/hijabdagen. Stödet till denna dag kommer från islamister och västerländska kulturrelativister.

Vi stödjer de kvinnor som demonstrerar mot slöjan/hijaben, de som säger att bärandet av inte är frivilligt. Slöjan/hijaben är i realiteten ett fängelse.

Slöjan framställs av vissa individer och organisationer som en symbol för antirasism. Men att tvinga flickor och kvinnor att täcka sina huvuden är uttryck för könsdiskriminering och könsförtryck. Man ger samtidigt rasister i väst möjlighet att använda sig av täckta kvinnor som argument mot invandrare i allmänhet.

Vi försvarar universella fri- och rättigheter. Vi försvarar kvinnor och barn. Vi stödjer ett humanistiskt och progressivt ställningstagande för yttrandefriheten och nödvändigheten av att kämpa mot kvinnoförtryck och förnedring.

Vi frihets- och jämställdhetssträvande kvinnor och män, som tvingats fly från islamiska regeringar, har fått betala ett högt pris för dessa allomfattande orättvisor. Vi säger nej till den islamiska slöjan/hijaben och en särskild internationell dag för plagget eftersom det är en symbol för förnedring och förtryck.