Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-13 18:03 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/slopa-ranteavdraget-och-avskaffa-flyttskatten/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Slopa ränteavdraget och avskaffa flyttskatten”

Foto: Magnus Hallgren

Avskaffat ränteavdrag och slopa flyttskatt. Det är två nödvändiga årgärder för att unga ska kunna få tag i en bostad, skriver läsaren Eva Walther Elfgren.

Jag är så tacksam över att våra fyra vuxna söner kom ut på bostadsmarknaden i tid för att med sin fasta lön kunna köpa sin första bostad, något som skulle vara helt omöjligt med dagens regelverk.

Vi själva bor kvar i vår alldeles för stora villa då flyttskatten kostar så mycket att det helt enkelt blir olönsamt att flytta.

Som vanlig medborgare föreslår jag följande reformer för att få fart på omsättningen av bostäder:

• Se över byggkostnaderna. Går det verkligen inte att lätta på det dyra regelverk vi har?

• Snabba på planprocesserna. Kanske behövs det mer av ”områdesbygglov” och mindre av detaljstyrning (min granne fick begära bygglov för att sätta in en altandörr i sitt hus).

• Inför en modell av fasighetsskatt som är knuten till vad man köper sitt hus för med en indexreglering. På så vis blir kostnaden förutsebar över tid, men kan ändå följa marknadspriserna vid ägarebyte. Ingen ska behöva sälja sin bostad för att fastighetsskatten drar iväg på grund av att grannen sålt dyrt.

• Avskaffa ränteavdragen. Gör det över tid så att kostnaderna kan förutses och planeras för. 

• Ta bort flyttskatten helt efter en rimligt lång tid av ägande, säg efter tre års boende. Det skulle få fart på omsättningen av bostäder. 

Kära politiker, fundera på saken!

DN Åsikt 30 oktober 2018 kl 15

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.