Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 23:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/slopade-onodiga-lagar-kan-frigora-poliser/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Slopade onödiga lagar kan frigöra polisresurser”

Sjöpoliser vid Kungsholms strand i Stockholm i somras. Foto: Mickan Palmqvist

INSÄNDARE. Slopade onödiga lagar kan frigöra polisresurser till den grova brottsligheten. Exempel på onödiga lagar är den sänkta promillegränsen på sjön och förbudet mot rökning på uteserveringar, skriver Ulf Parde.

Christian Swalander skriver i en insändare (DN Åsikt 12 november 2019) om att polisen borde satsa mer mot gängkriminaliteten, medan Stig Skoglund (12 november) anser att det måste satsas mer på tullen.

Jag håller med. Men vi måste då också föreslå vilka lagar och förbud som kan tas bort för att frigöra resurser till det alla tycker är viktigast. Det talas det alltför lite om.

En sådan lag kan vara den världsunika 0,2-promillelagen för de flesta fritidsbåtar – ett skräckexempel på hur politikerna kriminaliserat skärgårdsliv och rekreation. Ett annat exempel är det överdrivna rökförbudet på uteserveringar (ägaren kan väl få bestämma själv?) och utomhuskonserter.

I september åtalades en man i 60-årsåldern för förargelseväckande beteende för att han på en landsväg utanför Askersund klivit ur bilen för att kissa. Någon polisbrist verkar inte råda.

Vid ungefär samma tid dömdes en 65-årig man i Luleå för att han i sitt vapenskåp råkat förvara en pistol utan licens, som han ärvt från far och farfar. De skärpta vapenlagarna tycks slå blint mot vanliga människor. Riv upp lagar som kan möjliggöra sådana onödiga polis­ingripanden!

Vad beträffar tullen kan vi omskola personal från Kustbevakningen. Det finns många exempel på hur de legat och lurpassat på ”0,2-promillefyllerister” när båtägare vid vindkantring på kvällen tvingats att flytta båten.