Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 19:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/sloseri-att-fa-traffa-lakare-sa-manga-ganger/

DN Åsikt

DN Åsikt. Slöseri att få träffa läkare så många gånger

Foto: Alamy

När jag bröt handleden lades mer läkarresurser på mig än befogat. Korta läkarbesök belönas av dagens ersättningssystem. Kanske behöver vi inte fler läkare – utan en bättre styrning av de resurser som faktiskt finns.

Rätta artikel

DN har skrivit om tvivelaktiga prioriteringar i vården, men att patienter sällan klagar över att de fått för mycket vård. Jag har själv reagerat över att onödiga resurser slösats på mig.

När jag bröt handleden 2015 och kom till akutmottagningen på Södersjukhuset, Stockholm, blev jag efter viss väntetid bedömd av en kirurg, som efter röntgenutlåtande gav remiss till operation tre dagar senare. Dagen före operationen kallades jag först till en kirurg som tittade i min journal och sa att jag skulle opereras dagen efter men inte av honom. Besöket tog ett par minuter. Därefter kallades jag in till en anestesiologiläkare som sa att hon inte visste vilken slags bedövning som skulle tillämpas eftersom det inte var hon som skulle närvara vid operationen. Det tog också ett par minuter. Det var obekvämt för mig att komma till sjukhuset med min brutna arm helt i onödan och även läkarna verkade besvärade över dess "tomma" besök.

Morgonen för operationen kom kirurgen från akuten upp till avdelningen och frågade vilken hand som var bruten och ritade ett kryss på armen. Det tog en minut och var knappast nödvändigt. Därefter kom den opererande läkaren och presenterade sig, vilket inte hade behövts eftersom jag skulle vara vaken under ingreppet. Därefter blev jag skickad till anestesiolog som satte en lokalbedövning. Så var det dags för operation av kirurgen jag hälsat på. På eftermiddagen kom samma kirurg till avdelningen där jag väntade på att gå hem och frågade hur det var med mig.

Två veckor senare hade jag tid för efterbesök för att ta bort stygn hos sköterska. Före besöket hos henne var jag kallad till kirurg som frågade hur det kändes. Jag sa att det var bra och blev efter en minut inskickad till sjuksköterskan som tog bort stygnen.

Sammanlagt hade jag alltså tio kontakter/besök hos specialistläkare. Jag är nöjd med den vård jag fick men tycker att endast fyra var befogade.

Hur ska denna överproduktion av läkarkontakter med obligatorisk dokumentation förklaras om det inte ligger ett egenvärde just i antalet?

Av egen erfarenhet som vårdpersonal vet jag att varje kontakt med läkare brukar räknas som ett besök/pinne. Antalet pinnar/läkarkontakter används på många kliniker som mått på effektivitet oavsett kontaktens längd eller innehåll.

Det är kanske inte är fler läkare vi behöver utan bättre styrning av resurserna.