Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-17 19:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/sluta-att-kritisera-oss-som-alltid-bar-svarta-klader/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Sluta att kritisera oss som alltid bär svarta kläder”

Svartklädd kvinna rastar sin hund i Stockholm. Foto: Hasse Holmberg/TT

Sluta att kritisera oss som har svarta kläder. Jag orkar inte lägga någon större tankeverksamhet på hur jag ska klä mig. Därför är det praktiskt med enbart svarta kläder, skriver läsaren Jeanette Polsäter.

Rätta artikel

Ibland blir jag kritiserad för att jag bara använder svarta kläder. Jag får höra att det ser tråkigt ut och att jag skulle passa så bra i lite färg.

För det första tycker jag att det är identitetskränkande att attackera andras sätt att klä sig. För det andra älskar jag svarta kläder – av flera anledningar.

Jag har aldrig varit särskilt klädintresserad, vill självklart se snygg ut, men orkar inte lägga större tankeverksamhet på hur jag ska klä mig. Kläderna ska vara bekväma och det ska gå fort att göra sig klar.

Därför är det praktiskt med enbart svarta kläder, eftersom det mesta matchar. Jag älskar även när andra har helsvart på sig, tycker att det är riktigt attraktivt med helsvarta silhuetter.

Jag och mitt ex bondade faktiskt utifrån vår gemensamma kärlek för svarta kläder. Vi hade aldrig träffats, men låg och chattade när jag skrev att jag letade efter ett svart linne i min garderob, men att det var omöjligt att hitta för att jag enbart ägde svarta kläder.

Då skickade han en bild på sin vidöppna klädkammare - där det inte fanns ett spår av något annat än svart. Vi fick genast så mycket att prata om.

Vi som bara klär oss i svart får utstå mycket grupptryck från allmänheten. Många har av någon anledning svårt att acceptera att vi bara vill ha på oss svart.

Jag har under åren ofta fallit offer för den där ”måste-bära-färg–hetsen”. Ibland har jag köpt något med färg, för att jag hör inplanterade röster i mitt huvud att man ska det. Det händer fortfarande att jag köper något i färg, men ångrar mig alltid efteråt.

Det är inte det att jag ogillar färger. Tvärtom. Jag fascineras och dras till färger oerhört mycket. Jag vill bara inte ha dem på mig.

En studie visar dessutom att vi som dras till svarta kläder är mer känsliga än genomsnittet, vilket jag till allra största grad kan skriva under på. Vi som är högkänsliga är dessutom ofta väldigt kreativa och konstnärliga. 

Så tänk på det nästa gång du “attackerar” en svartbärare: ge oss inte massa pikar om att vi är “fel”. Vi bär svart för att vi älskar svart. Så låt oss vara som vi är.