Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 08:24 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/sluta-att-skylla-era-aldersnojor-pa-oss-man/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Sluta att skylla era åldersnojor på oss män”

Foto: Janerik Henriksson/TT

Debatten om kvinnors åldrande visar att kvinnor kanske behöver fundera över hur de själva agerar. Börja med att inte vara så kritiska mot varandra. Och släng inte över era åldersnojor på oss män! Vi har nog med våra egna nojor, skriver läsaren Lasse Thulin.

På senaste tiden har kvinnors åldrande diskuterats i Dagens Nyheter. Gemensamt för flera av inläggen är att det är när damer anser sig ha blivit osynliga för männen som det kvinnliga åldrandets stigma sätter in.

Jag skulle uppmana kvinnorna att titta lite in i sig själva innan de för över skulden för åldersnojan på männen.

Låt mig ge tre exempel.

1. Kvinnor är grymma mot varandra.

Här en scen som många nog känner igen: Det är en parmiddag med god mat och mycket dryck. Efter en rejäl avec sjunker deltagarna ner i tevesofforna för att se på exempelvis Melodifestivalen. Männen lutar sig tillbaka och ser med behag på hur den ena kvinnan efter den andra i läcker utstyrsel går fram till mikrofonen för att sjunga.

Men det dröjer inte lång tid förrän kvinnokören är igång: ”Men titta, har man sådana lår bör man verkligen inte ha en så kort kjol!”, ”Kolla gäddhänget, hur kan hon ha en ärmlös klänning!?”, ”Spana in läpparna, så mycket botox!”.

Så fortsätter det. Varje kroppslig defekt som kan bero på åldrande sablas ner utan pardon. Om en man uttryckt sig så nedlåtande och så objektifierande om kvinnokroppar hade han riskerat en kort och snabb process i närmaste meeto-domstol. Men kvinnor tycks kunna hacka på sina medsystrar helt obehindrat.

2. Män kan tänka på annat än på kvinnor.

Om en kvinna till sin förtvivlan märker att en man inte uppmärksammar henne på en fest kan det bero på att han tänker på annat än kvinnor och inte på att den aktuella damen är över 40.

Speciellt gäller det medelålders män. En 20-årig mans hjärna kanske till 80 procent styrs av testosteron och till 20 procent av oro inför alla livets problem. Hos en 50-åring kan förhållandet vara omvänt.

Kanske har han ångest för att han nyligen fått köpa en ny livrem eftersom den gamla blivit för kort, kanske än han nedslagen för att flinten blir större månad för månad. Eller också tänker han på att han måste gå upp varje natt för att kissa och att detta kan bero på en ondskefull tillväxt i prostatan. Kanske är han orolig för att hans fru ska lämna honom och ta barnen med sig.

Vad vet jag? Men jag vet att mäns hjärnor faktiskt kan vara inställda på andra våglängder än de som enbart registrerar fasta skinkor och uppnosiga bröst.

3. Kvinnor fixar sig för sina medsystrar.

Allvarligt talat: hur många män, med i övrigt fungerande äktenskap, har en morgon sagt till sina fruar sedan många år:

”Lisa, nu måste du ta botox för att få bort rynkorna i ansiktet, annars rymmer jag med 25-åriga Charlotta på ekonomiavdelningen!” Inte många.

Min teori, dock inte vetenskapligt bevisad, är att 75 procent av de äktenskapliga diskussionerna om kvinnliga skönhetsingrepp innebär att mannen tycker att de är onödiga och framför allt för dyra. Kvinnan i sin tur vädjar om att få göra operationen för sin självkänslas skull. Jag tror att kvinnor i större utsträckning gör ingreppen för att få beröm och uppskattning från sina väninnor än för att behaga sina män.

Så kära medelålderskvinnor: sluta att vara så elaka mot varandra och släng inte över era åldersnojor på oss män! Vi har nog med våra egna nojor.

DN Åsikt 23 oktober 2018 kl 05

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.