Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 22:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/sluta-bjuda-sponsorerna-pa-snittar/

DN Åsikt

DN Åsikt. Sluta bjuda sponsorerna på snittar

Förstår Försäkringskassans ståndpunkt men problemet ligger inte där.

Jag blir djupt berör av Gunillas inlägg och känner igen mig väl, även om jag saknar ersättning från Försäkringskassan då jag är egen företagare utan inkomst.

Jag förstår mycket väl Försäkringskassans försök att påverka den allmänna moralen att vi alla ska bidra till samhället och inte utnyttja bidrag om vi är arbetsföra, men för oss som jobbat ihjäl oss och blivit riktigt sjuka och knappt blir trodda är det ett rejält slag i ansiktet.

Nu tror jag det är extremt få människor som utnyttjar systemet av ren lathet. De flesta vill precis som Gunilla skriver, inget hellre än att delta. De flesta människor gör nog tyvärr tvärtom, de går till jobbet ändå för att de troligen har  hög moral och pliktkänsla eftersom arbetskamraterna och arbetsgivaren blir lidande om de är borta eller så har de inte råd att vara hemma.

Jag har själv studerat och jobbat 80 timmars veckor i hela mitt vuxna liv och gått in i väggen fyra gånger. Den femte blev totalt haveri och ingen återuppståndelse När man är ung är det lätt att tro att man är odödlig.  Utbrändhet fungerar tyvärr så att binjurarna producerar så mycket kortisol dygnet runt att man är som en speedad ekorre i hjulet fram tills kollapsen då kroppen och binjurarna lägger av helt och inget kortisol utsöndras och man kommer inte upp ur sängen.  Detta tillstånd ( när binjurarna inte producerar tillräckligt kortisol ) är i dag inte ens erkänt i vården och prover tas inte heller trots att ett kortisol prov endast kostar 63 kr. Även om läkare tar ett prov och kortisolet är sjukt lågt så görs ingenting och ingen behandling sätts in. Det kostar skattebetalarna ofantliga summor och människor lider i onödan.

Om vården gjorde sitt jobb och tog rätt prover i rätt tid och sätter in rätt behandling skulle vi kanske slippa alla dessa som tvingas sitta på avbytarbänken från alldeles för ung ålder till förtidspension och kostar samhället stora summor.