Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 13:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/sluta-folja-andra-och-vaga-vara-dig-sjalv/

DN Åsikt

DN Åsikt. Sluta följa andra och våga vara dig själv

Publiken på Aviciis sista spelning i Sverige i Malmö 2016. Foto: Björn Lindgren/TT

Ett märkligt fenomen i dagens samhälle är att folk i sociala medier och på andra sätt följer andras liv. Det får en baksida som varken den som följer eller blir följd kan hantera. Artisten Aviccis tragiska öde borde stämma till eftertanke för oss alla.

Världsstjärnan Tim Bergling, känd under artistnamnet Avicii, blev bara 28 år gammal. Oavsett om det handlar om en känd person eller ej är det ofattbart.

Jag har sett dokumentären som finns på SVT Play om hans liv som en av världens bästa discjockeys. Efteråt kändes det olustigt. Att se dokumentären var ansträngande.

Avicii ville bara göra bra musik. Allt runt omkring var han inte beredd på.

I torsdags kom det ett uttalande från hans familj. Han orkade inte mer, han försökte som det står i uttalandet finna ”Meningen, Livet, Lyckan”. Under texten fanns telefonnummer till organisationer som erbjuder stöd vid psykisk ohälsa och självmordstankar.

Jag vill ge en tankeställare som du kanske inte tänkt på, eller rent av inte vågat tänka. Du duger som du är!

Något jag tycker är märkligt i dagens samhälle är att folk följer andra. Detta fanns inte för 20 år sedan. Hade man följt någon på den tiden hade den klassats som korkad.

Meningen är inte att vi ska följa andras liv. Det får en baksida som du eller jag inte kan hantera. Dels för din egen del, dels för personen som följs.

Våga följ dig själv! Det kan vara olustigt att skriva sin egen story, vad händer om jag blir känd eller okänd? För min del räcker det att vara känd för mig själv. Vad får du eller jag ut på att jag är känd? Precis, ingenting! Den som betyder något i mitt liv är faktiskt jag själv, hur egocentriskt det än låter är det faktiskt så.

När jag blir gammal har jag förhoppningsvis skrivit en hel bok vad som hänt i mitt liv. Det borde du också göra. Men gör det inte för någon annans skull, utan för din egen.

Tanken att vi ska leva ett förhoppningsvis lång liv och sedan dö borde få oss att alltid försöka göra bra ifrån oss. Vi har bara en chans. Livet går inte i repris. Om det är på jobbet eller fritiden ska resultatet alltid vara detsamma. Gör så gott du kan, gör det med hela ditt hjärta så kommer det räcka långt.

Jag vill i första hand vända mig till den yngre generationen. Vi som är äldre ser detta med facit i hand. Hade vi fått leva om våra liv hade vi alla följt oss själva. Glöm inte bort dig själv i det uppslukande samhället. Våga sätt upp mål i ditt liv och låt det ta tid. Framgång byggs inte på en natt. Det krävs hårt slit och många tråkiga saker på vägen mot lycka och framgång.

Jag tror du kommer ha fler motgångar än framgångar. Om du tänker efter så lyfter flygplan i motvind. Så är det i livet med, framgångar byggs från motgångar. Ge inte upp för lätt, det är lite knepigt och tankarna kan snurra runt både en och två gånger. Ge dig själv en rejäl chans, gå din egen väg, vad andra gör får inte ”störa” din väg till lycka. I slutänden kommer det bara handla om dig, vad du har åstadkommit i just ditt liv.

Jag hoppas just du finner meningen med ditt liv. Det är värt ett försök i alla fall.