Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 14:58 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/sluta-forlojliga-och-forminska-faran-med-allergier/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Sluta förlöjliga och förminska faran med allergier”

Bristen på kunskap och empati innebär stora risker för unga med allvarliga allergier och astma, skriver Anne Svensson.
Bristen på kunskap och empati innebär stora risker för unga med allvarliga allergier och astma, skriver Anne Svensson. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Ännu en gång har jag mötts av en bild på Facebook som gör sig lustig över allergiker. Som förälder till ett barn med allvarlig allergi är jag trött på bristen på kunskap och empati hos omgivningen, skriver läsaren Anne Svensson.

Återigen har jag på Facebook mötts av en ”rolig” bild kring allergi. I det här fallet är det några barn som frågar efter godis men har olika ”krav” på godiset. Bland annat är ett barn nötallergiker.

Som förälder till ett barn som är multiallergiskt och kan få anafylaxi (livshotande tillstånd) av fel mat – så är jag ganska trött på låg kunskapsnivå och bristande förståelse kring situationen för unga med allvarliga allergier och astma. Allvarlig allergi, för att förtydliga, innebär att en reaktion vid till exempel intag av fel födoämne, kan medföra att den unga blir allvarligt sjuk eller riskerar sitt liv.

Innan de allvarliga allergierna kom in i vårt liv så förstod jag inte riktigt heller – så jag inser att skämtandet säkert inte är illa ment. Men brister i kunskap och empati skapar stora risker för unga med allvarliga allergier.

Återkommande stöter jag på exempel, inte minst i barnfilmer, där personer med allvarliga allergier eller astma framställs som något lustigt eller annorlunda. Ett exempel är filmen Pelle Kanin där den onda karaktären får något kastat på sig som han är mycket allergisk mot. Sådana inslag kanske skulle vara hanterbara i en värld där man i övrigt hade koll och förståelse. Men så är det inte i dag. Människor generellt har inte koll, inte heller människor inom medierna, de som annars skulle kunna vara med i att skapa förbättring. 

Det är ju bara en bild. Ingen stor sak. Så löd några av kommentarerna på Facebook till den som tagit illa vid sig av bilden där.

Skulle vi tänka så om det hade varit en bild som handlat om att barn med andra allvarliga funktionsnedsättningar/funktionsvarianter ”ställer krav”. Jag skulle inte tro det. Kanske var det okej någon gång för länge sedan. När vi inte förstod bättre.

Nu är tiden inne för att öka förståelsen för även mindre synliga men allvarliga funktionsnedsättningar. Den unga individ som ser förlöjligandet av sin allvarliga situation, tycker i princip aldrig att det är roligt. Särskilt inte i en värld där förmågan att förstå i övrigt är bristfällig, så som inom skolan och andra platser där unga vistas. Och vi som föräldrar – som kämpar ganska ensamma med att försöka få andra vuxna kring barnen att förstå allvaret – gynnas inte av bilder och filmer där allvaret förminskas och förlöjligas.

Det är inte ”bara en bild”. Det är en stor sak. Egentligen. Men som förälder till ett barn med allvarliga allergier vill jag oftast inte själv riskera att främmandegöra allvaret med allergier ännu mer. Därför tror jag att vi föräldrar ofta är tysta och i stället försöker få människor att bara förstå hur det fungerar och arbetar för att unga med allvarliga allergier ska kunna vara med på samma sätt som andra, utan att det sker på bekostnad av deras säkerhet. 

Detta får gärna samhället i övrigt, år 2018, hjälpa till med. 

DN Åsikt 7 november 2018 kl 05

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.