Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 19:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/sluta-glorifiera-jakt-pa-basta-sandningstid/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Sluta glorifiera jakt på bästa sändningstid”

”Det är allvarligt att jakten skildras som ett nöje”, skriver artikelförfattaren. Foto: Pontus Lundahl/TT

Det dödande av djur som sker i SVT:s ”Jaktliv” bör inte sändas på tv. Programmet är en suverän uppvisning i sadism, och det är allvarligt att jakten skildras som ett nöje, skriver läsaren Annika Anastassiou.

Rätta artikel

Varför visar Sveriges Television ett program som hyllar våld mot och dödande av vilda djur? ”Jaktliv: Gåsen” sändes i SVT måndagen den 29 april. Programmet var en osmaklig uppvisning i djurhat och djurplågeri. 

Det är allvarligt att jakten skildras som ett nöje. SVT bör inte sprida uppfattningen att det är kul att skjuta på och döda djur, även om det sker under lagliga former. Lidandet för djuren är lika stort ändå, lagligt som olagligt. Om jakt är nödvändigt eller inte bör diskuteras mer.

Jägarna i programmet myntade uttryck som ”sjukt kul”, ”skönt att få ner en gås”, ”suveränt” och ”härligt”, ackompanjerade av den för oss djurvänner sorgliga synen av regnet av gäss som hjälplöst föll ner från himlen. Därefter samlade jägarna ihop djuren som om de vore föremål, och inte ett ord yttrades om vad gässen kände och upplevde.

Där brister programmet i objektivitet. Det borde ha funnits någon som förklarar hur jakt upplevs av de lidande djuren, men det sopas under mattan.

En etolog, veterinär, ornitolog, eller djurpsykolog kunde ha förklarat den ack så viktiga aspekten av jakt för allmänheten. För det finns många människor som inte förstår att djur kan känna lidande, skräck och smärta.

Jag önskar att programmet aldrig sänts och att denna jakt aldrig förekom från första början. Programmet visar hur jägarna lömskt lockar och lurar de intet ont anande gässen att närma sig fältet där jägarna lagt ut modeller av gäss. Jägarna själva väntar kamouflerade på ett sätt som liknar modern krigföring. Programmet var på så sätt en suverän uppvisning i sadism. 

Att se dessa fria och vackra varelser plötsligt bli utsatta för lömska bakhåll var avskyvärt! SVT bör inte sprida denna uppfattning om djur som känslolösa måltavlor. Programserien är dessutom ett klockrent skolexempel på det sämsta ur pedagogisk synvinkel. Hur ska vuxna få den uppväxande generationen att känna och visa respekt för djur, när vuxna beter sig så omätbart grymt?

Vi behöver inte mer glorifiering av våld mot djur eller människor. Unga som tidigt lär sig respekt för och kärlek till djur blir också mer empatiska för människor. Unga som däremot lär sig plåga djur övergår ofta senare till att plåga även människor.

Dessa vidriga program är vi alla nu tvungna att betala för via skatt. SVT borde omedelbart sluta att glorifiera jakt.