Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-15 09:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/sluta-jaga-foster-med-downs-syndrom/

DN Åsikt

DN Åsikt. Sluta jaga foster med Downs syndrom

NIPT innebär att leta efter friska foster och har inte med sjukvård att göra. Det bör inte införas. En screening med NIPT sänder en stark och felaktig signal till blivande föräldrar och erbjuder inget annat alternativ än abort.

Jakten på fullt friska foster med kromosomavvikelser fortsätter. Varför är det så viktigt att uppnå en framtid utan människor med Downs syndrom? Dessa individer är fullt friska och lever idag tillfredsställande liv. Det finns även flera exempel på barn med avvikelserna 13 och 18 som trotsat alla förväntningar och visst visat att dessa tillstånd är förenliga med liv.

Om NIPT infördes på bred front skulle det med största sannolikhet innebära en våg av selektiva aborter och en framtid utan människor med Downs. Titta bara på vad som hänt i Danmark. Varför? Därför att samhället genom screening med NIPT sänder en stark och felaktig signal till blivande föräldrar att detta är allvarliga tillstånd som blivande föräldrar måste skydda sig ifrån. Detta stämmer inte. Förutsättningarna för att leva väl med Down’s syndrom har aldrig varit så bra som nu. Något som mödravården gång efter annan visat sig vara oförmögen att informera blivande föräldrar korrekt om.

I dag görs fosterdiagnostiken med olika metoder och inte på bred front i alla landsting. Även om jag menar att samma principiella problem hänger samman med detta testande (KUB-testet) så medför det, tack och lov, inte samma effektiva utgallring som NIPT skulle medföra.

Istället för att ytterliga förbättra förutsättningarna för individer med kromosomavvikelser så fortsätter vissa inom läkarkåren med att envisas med att stora resurser borde satsas hitta dessa individer redan på fosterstadiet. På vilket sätt har detta, att hitta fullt friska individer och mer eller mindre förmå föräldrar att abortera dem (mödravården föreslår ju inget annat alternativ vid ett positivt testsvar) med vård att göra? Om blivande föräldrar nödvändigtvis vill analysera sitt foster, leta efter kromosomavvikelser, ögonfärg eller anlag för kortväxthet så kan de bekosta det med egna pengar och göra det utanför den ordinarie sjukvården. För speciella grupper, till exempel föräldrar som redan har flera barn med funktionsvariationer kan det vara aktuellt att erbjuda tester. Jag vill inte att mina skattepengar skall användas till en jakt på människor med Downs syndrom. Hur skall jag förklara för min dotter att samhället satsar stora resurser på att hitta sådana som hon och sedan försöker eliminera dem?

Huvudinlägg: Arkblad & Bui: Varför erbjuds inte gravida den säkraste vården?