Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Sluta låtsas att en klassisk regering är möjlig”

Moderatledaren Ulf Kristersson på presskonferensen i riksdagen i tisdags efter att han träffat riksdagens talman Andreas Norlén.
Moderatledaren Ulf Kristersson på presskonferensen i riksdagen i tisdags efter att han träffat riksdagens talman Andreas Norlén. Foto: Anette Nantell

Det är uppenbart att det inte finns något klassiskt regeringsalternativ om man tittar på valresultatet. Ett nytt politiskt landskap har formats där miljön kommer att visa vilken riktning politiken måste ha. Släpp prestigen, skriver läsaren Anders Bernhard.

VAL 2018

Vem försöker Moderaterna övertyga när man lägger ut halva partiprogrammet på bästa nyhetsplats på DN Debatt och vad handlar all denna regeringsröra om? 

För mig har det hela tiden varit uppenbart att det inte finns något klassiskt regeringsalternativ om man tittar objektivt på valresultatet. Varför låtsas i huvudsak allianssidan att så är fallet och varför lägger man all denna energi på att diskutera dessa ickefrågor när det finns frågor som är mycket viktigare att ta tag i?

Det finns säkert flera svar, men de viktigaste handlar om makt och strategi. 

Såväl socialdemokrater som moderater måste anpassa sig till en verklighet som vi alla har kunnat förstå skulle komma. Ett nytt politiskt landskap har formats, där vi går från en gammal tvådimensionell politik till en tredimensionell som är mer verklighetsanpassad och som kräver nya förmågor att hantera nya problem. 

Att fortsätta tro att världen i allt väsentligt är svartvit fungerar inte, vi ser resultatet i försöket att bilda regering. Tyvärr spelar det ingen roll hur mycket fika (även om det är närproducerad och ekologisk) som kommer att inmundigas så länge inte diskussionerna sker med rätt utgångspunkter.

Att bilda nya allianser kommer att vara nödvändigt om vi ska få Sverige på fötter. Dessutom kommer inte politikens historiska gärningar att ha någon betydelse i det som komma skall. En tydlig maktförskjutning kommer att ske i form av att miljön kommer att vara den spelare som visar vilken riktning politiken måste ha. Det kommer inte att handla om pengar och tillväxt utan om resurser och fördelning.

Visst kan man förstå att både ”Lövet” och ”Krisse” är sugna på att spela med tröja 10, men nu behövs ingen Ibra – förlåt, Zlatan – utan snarare en biologiskt nedbrytbar ”Granen” som spelar i lägre division, men ändå axlar rollen som lagkapten på internationell nivå. 

Nu är det dags att släppa prestigen och bilda en stark regering med en lagkapten som inte tvunget behöver vara den som är ”störst, bäst” och kommer från S eller M. 

På kort sikt svider detta förstås, inte minst för Ulf Kristersson som efter många års slit nu är så nära han någonsin kommer att komma statsministerposten. 

Men tyvärr är det så att alla inte kommer ända fram. Men att bli viktig minister på högerkanten och slå inlägg till lagkompisarna i mitten är inte fel det heller. Fråga Emil Forsberg som i dag är största stjärnan i landslaget.

Jag kan bara vädja till er alla att ta ert ansvar och försök förstå konsekvenserna av de beslut ni fattar.

En svag regering oavsett ”block” (detta förlegade ord) kommer att bli beroende av ett gäng som har en politik som på sin höjd hade fungerat på Åshöjdens BK:s tid, då det räckte med ensidiga bollar på ”Bagarn” på en ensligt avlägsen idyllisk fotbollsplan där knätofsarna snurrade kring midsommarstången och himlen alltid var oskyldigt blå.

Till Ulf Kristersson vill jag säga att nyval inte är det du eller Sverige behöver. 

Och de punkter du tar upp har vi alla hört till leda. Lyssna nu i stället på de goda strategerna inom ditt parti. 

Jag förstår att du har mycket press från flera inom partiet att titta åt höger. Men vi har inte råd med fyra års regerande som bygger på halvdana överenskommelser som bara gynnar oönskade krafter.

DN Åsikt 11 oktober 2018 kl 05

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.