Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-24 05:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/sluta-med-flaskvatten-och-drick-kranvatten-i-stallet/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Sluta med flaskvatten och drick kranvatten i stället”

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det är en gåta att människor, trots pris och miljöpåverkan, släpar hem vatten från affären. Njut av vårt drickvatten – från kranen. Rent sötvatten är en bristvara på vår jord, skriver läsaren Sture Boström.

Rätta artikel

Jag sitter vid skrivbordet med ett glas vatten och nästan ett helt nytt år framför mig. Glaset innehåller en ofattbar mängd vattenmolekyler. Varje molekyl är en enkel hopkoppling av två väteatomer – universums helt dominerande grundämne – och en syreatom, livets nyckelatom. 

Alla har de varit med på vår jord sedan långt före livets uppkomst, och kommer att fortsätta att vandra runt i biosfären tills vår sol en dag växer och uppslukar vår planet i en avlägsen framtid. De har cirkulerat genom urtidens blåalger, genom dinosaurier, ormbunkar och neandertalare. Passerat Konfucius, Sokrates, Buddha, Jesus och Muhammed, Hitler och Stalin inte att förglömma.

De lämnar vår kropp förr eller senare, i genomsnitt efter 20 dygn, som kiss, svett, utandning – ut på sin nya atmosfäriska resa – och kommer åter som regn över Amazonas regnskog eller Uddevalla, och tjänar livet på nytt genom ett barn i Indien eller ett olivträd på Kreta. 

Vatten, denna märkliga, formbara vätska som fyller mitt glas, täcker även vår jordyta till 70 procent, och utgör även en lika stor andel av min egen kropp. Cirka 900 liter vatten passerar genom en människa under ett år.

Rent sötvatten är en bristvara på vår jord. Enligt Unicef saknar drygt en fjärdedel av människorna i världen tillgång till rent dricksvatten. I vårt vattenrika lilla land får du det nästan gratis ur varje kran, såvida du inte tillhör dem som släpar hem det från butikshyllorna, 240 miljoner liter buteljerat vatten varje år, till ett pris och en miljöpåverkan som är månghundrafalt högre. Detta gåtfulla beteende måste väl, även bokstavligt talat, vara den våtaste dröm av alla för varje sann marknadskapitalist.

Vattenmolekyler har den goda egenskapen att inte bry sig ett skvatt om våra mänskliga gränsdragningar. Vi ingår alla i samma globala vattenflöde – oberoende av etnicitet, religion, kön eller sexuell läggning.

Vattnet förbinder jordens och livets historia med dess framtid. Jag vill därför fatta mitt vattenglas och utbringa en skål för mitt nya år tillsammans med dessa mina molekylära vänner. Skål!