Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-13 07:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/sluta-mobba-loof-och-bjorklund-som-star-upp-mot-sd/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Sluta mobba Lööf och Björklund som står upp mot SD”

Partiledarna Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) på Sveriges Televisions valvaka den 9 september.
Partiledarna Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) på Sveriges Televisions valvaka den 9 september. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Sluta upp med den offentliga mobbningen av Centerpartiets ledare Annie Lööf och Liberalernas Jan Björklund. De orkar stå emot krafter som inte vill ha kvar vårt demokratiska liberala samhällsskick, skriver den liberala läsaren Bertil Ryler.

Rätta artikel

Det är grundlagarna som skyddar vår demokrati. De är fyra till antalet.

Regeringsformen slår fast att all offentlig makt utgår från folket. I praktiken betyder det att jag som medborgare är med och bestämmer genom de politiker som jag väljer in i riksdag, kommuner och regioner/landsting. Detta kallas för representativ demokrati. 

I tryckfrihetsförordningen finns regler för att du fritt ska kunna uttrycka vad du tänker och tycker och argumentera för din åsikt. Samtidigt som denna frihet finns skyddar tryckfrihetsförordningen mig mot förtal och kränkningar. 

I Sverige har jag rätt att tycka och säga nästan vad jag vill. I yttrandefrihetsgrundlagen står det emellertid också vad som inte är tillåtet, som till exempel att förtala eller kränka en annan person.

Ledande politiker i alla partier ska självklart utöva sin makt med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet.  

Jag har i dessa dagar en mycket stor respekt för Liberalernas partiledare Jan Björklund och C-ledaren Annie Lööf som orkar stå emot de krafter och strömningar som inte önskar behålla vårt gemensamma demokratiska och liberala samhällsskick. I förlängningen är det ju detta SD vill om jag ska lita på vad ledande företrädare säger och vad som är skrivet i deras partiprogram. 

Jag ogillar starkt den offentliga mobbning som pågår mot dessa två partiledare, i Liberalerna respektive Centerpartiet, men anser likväl det är viktigt att vi alla kan och gör vår röst hörd. Dock på ett sätt där jag behandlar andra som jag själv vill bli behandlad.

Vi har alla ett ansvar för detta och vi är alla med och skapar det samhälle vi lever i.