Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-11 22:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/sluta-titta-i-mobiltelefonen-och-las-en-bok-i-stallet/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Sluta titta i mobiltelefonen och läs en bok i stället”

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Svenskarna, i synnerhet unga, ägnar alldeles för mycket tid åt att titta i mobiltelefonen. Fler borde läsa böcker i stället, för sin egen och samhällets skull, skriver 14-åriga Aada Paavonperä.

Rätta artikel

Jag har med mig en bok vart jag än går. Det är ganska sällsynt nu för tiden, då böcker är enligt många är något av det mest ointressanta som finns. 

En gång satt jag på tåget och läste. Det var nästan helt tomt i vagnen och jag hade hela bänkraden för mig själv. Plötsligt, vid en station, klev en gammal man in och satte sig bredvid mig.

Jag lade först inte märke till honom. “Vad härligt att se dig hålla en bok i handen”, sade han efter en stund. Jag log lite och läste vidare, trodde att det var allt mannen hade att säga. Men det var det inte. “Jag visste inte att det fanns aktiva läsare i din generation”.

Jag slutade läsa och såg på honom. Han var gammal, kanske 80 eller 90 år. “Ja, jag är nog en av de få”, svarade jag lite tveksamt.

“Det är bra det”, sade han tyst och såg på en tjej som var kanske några år äldre än jag. Hon tuggade tuggummi och höll en energidricka i handen. Hon hade hörlurar i öronen och såg på sin telefon. 

“Ser du vart denna värld håller på att gå?” frågade den gamle mannen efter ett tag. Jag såg på honom lite förvånat då jag inte tyckte det var något så konstigt med tjejen. Flera, kanske till och med de flesta unga, ser ut som hon i dag.

“Ingen kommer ihåg det förflutna. Ingen bryr sig längre”, sade mannen dramatiskt. “Biblioteket och litteraturen håller på att dö ut.” Han verkade seriös och jag tyckte att han överdrev.

“Föreställ dig världen om trettio år. Ingen kommer komma ihåg klassiker eller kända författare. Ingen kommer hålla en bok i handen.” “Några kommer nog göra det”, sade jag som egentligen är rädd för framtiden.

Då hörde jag att tåget var vid min station. Jag reste mig, sade att jag måste gå och gick till dörrarna. När tåget stannade och dörrarna öppnades, hörde jag mannen ropa högt: “Ge inte upp. Du är framtiden!” Sedan klev jag av. 

Det tog ett tag innan jag förstod allt det som den gamle mannen hade sagt, dels för att jag inte tänkte på det så mycket, dels för att det var svårt att tolka hans ord. Det var inte förrän flera veckor efter det som tanken dök upp. Tänk om allt han hade sagt var sant? 

Efter den dagen började jag lägga extra märke till vad folk gjorde på fritiden. Jag frågade också några om de hade hört talas om kända författare eller om de läste böcker. Jag blev förvånad av svaren.

Sanningen var att ingen läste. Ingen lånade fysiska böcker från biblioteket. Ingen kände till klassiker eller kända författare. Ingen läste för nöjes skull. När jag frågade varför, svarade de flesta att de inte hade tid.

Det är vetenskaplig bevisat att läsning påverkar människors hälsa både psykiskt och fysiskt. Barns hjärnor och lärande utvecklas och man får bättre insyn på perspektiv. Det viktigaste är att böcker ger oss en läsupplevelse och utvecklar fantasin, som enligt forskare är en av de viktigaste musklerna.

Det finns också något som kallas för biblioterapi. Förkortat innebär det läsningens positiva effekter för människans mentala hälsa. Med läsning kan man alltså överkomma och undvika depression och ångest. Hur fantastiskt är inte det? Men varför läser vi då inte? 

De flesta säger att de inte har tid. Har du ändå tid att vara med telefonen? Sociala medier har tagit över. Enligt statistiken lägger unga fem timmar på dagen till att titta på skärmen. Hur sjukt är inte det? Om någon nu använder telefonen så mycket, och säger att hen inte har tid för läsning, ber jag personen att tänka igen. 

När jag läser böcker, eller berättar att jag ofta gör det, brukar folk säga: “Åh, vad härligt! Det är jättebra att läsa!” eller “Vad duktig du är!”

Om jag frågar varför de själva inte gör det, så får jag lite annorlunda svar. “Nja, läsning är inte direkt min grej” eller “Jag har ingen motivation, då jag inte ser några fördelar med det”. Ibland har jag till och med fått höra: “Vem läser ens på fritiden?” Ja, tydligen inte särskilt många.

Skäms unga om de läser? Själv gör jag absolut inte det.

Jag blir alltid glad när någon berättar att de läst en bok. Jag blir på något sätt stolt. Ännu gladare blir jag om jag får höra att personen också tyckte om boken. Och om hen inte gjorde det, så frågar jag alltid varför och då börjar de plötsligt ge en recension.

Det är något helt fantastiskt man gör utan att ens veta det. Ändå så säger de flesta att de inte kan göra bokrecensioner. Det är faktiskt lite ironiskt.

Tänk om det inte bara är vi och vår generation som inte läser, utan också våra barn och barnbarn? Tänk om det blir värre med tiden?

Vad gör vi då, när vi, dagens ungdomar, är 80 eller 90 år? Vad ska vi berätta om vår ungdom? Vad ska vi säga till våra barnbarn när de frågar vad vi gjorde som barn och unga? “Ja, jag tillbringade hälften av mina dagar med mobilen och såg på skärmen för att se när mina vänner var med sina telefoner. Jag gjorde aldrig något betydelsefullt.” 

Nej! Detta måste få ett slut! 

Man kan inte säga att man föds med kunskapen och kärleken till något. Man kan inte ha det i generna. Därför kan du inte säga att man antingen är en läsare, eller inte är det. Det är ens eget val.

Man kan själv välja att läsa en bok. Man kan själv lära sig att prioritera sin tid och spara tid för läsning. Böcker har alltid varit en stor del av vårt samhälle; varför måste vi då sluta med det?

Nästa gång du sitter någonstans och läser en bok, tänk hur bra det är för samhället. Samtidigt läser du för att utvecklas som person men du delar också med dig ett budskap.

Du visar andra att du håller en bok i handen. Du krossar idealen. Du räddar samhället. Eller, okej, kanske inte riktigt så, men det är ändå en bra början. 

Det är inte kunskapen eller generationen man är född till, som det handlar om. Det är ens tankesätt som gäller.

Som den gamle mannen sa: Vi får inte ge upp! Det är vi som är framtiden.