Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-26 10:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/sminket-kan-hjalpa-oss-att-glomma-cancern/

DN Åsikt

DN Åsikt. Sminket kan hjälpa oss att glömma cancern

Att sminka ”bort” cancern från sitt ansikte hjälper en att finnas bland folk utan att väcka uppmärksamhet. Att för en stund glömma bort att man har cancer och inte se frågetecken och medlidande.

Cancer – själva ordet framkallar rädsla. Jag kommer ihåg kvinnor på Radiumhemmet som var där med scarf runt huvudet istället för hår. Det gjorde mig osäker, rädd och med obehagskänsla skyndade jag mig bort därifrån. För vad kan man annars känna inför andras öde: Konfrontation av livsfara, lidande, sorg? Kvinnorna var hjältinnorna och jag skulle självklart särbehandla dem, hjälpa och vara supertrevlig – inte därför att de var kvinnor som de var – utan därför att de drabbats av cancer.

Det jag inte visste då var att kvinnorna jag såg hade ofta mera glädje och livsvilja än jag själv. Att de levde medvetna om sina liv under stunder när de orkade leva, inte bara kämpa för att överleva.  Jag visste inte att cancer förändrar oss och visar tydligt vad som har värde i våra liv. Sedan har jag själv fått diagnosen bröstcancer. Varje strålbehandling upplevde jag som ett steg mot friska livet. Det är något magiskt i väntrum på strålbehandling – glädje och tacksamhet.

Faktum är att de svåra stunderna under behandlingen följs av timmar och dagar där man orkar möta människor. Och då vill man leva – utan att påminnas om cancer, utan att framkalla starka känslor hos omgivning. Det är inte för att exponera kvinnlighet, det är för att smälta in bland andra som sminket hjälper till. Att glömma bort cancern och bemötas som vanliga människor och inte som cancerdrabbade. När allt är över, om vi lever kvar är vi starka nog för att glädjas och inte bry oss om våra ärr.