Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 23:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/smutskastningen-pa-karolinska-maste-upphora/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Smutskastningen på Karolinska måste upphöra”

Foto: Jonas Ekströmer/TT

SVAR PÅ INSÄNDARE. Smutskastningen på Karolinska från sjukhusets aktionsgrupp mot rasism och antisemitism måste upphöra. Anställda och patienter behöver arbetsro, skriver 27 sjuksköterskor och undersköterskor på neurokirurgen i ett öppet brev.

Vår arbetsplats har senaste året figurerat i medier, onyanserat och många gånger direkt felaktigt. En bild har målats upp av oss som vi inte alls känner igen. Oftast har bilden stått oemotsagd och enskilda personer hos oss, såväl som hela kliniken, har smutskastats av personer utan insyn i vår verksamhet eller vardag.

Det har varit en tung och turbulent tid för alla inom olika professioner på kliniken. Det har framför allt varit tungt att möta de som behöver oss mest – våra patienter.

En smutskastningskampanj har stulit fokus och energi från vårt arbete och har gjort många av oss ledsna då vi känt oss utpekade som något vi inte är. Med tacksamhet och lättnad mottog vi därför programmet i ”Uppdrag granskning”, där en mer verklighetsförankrad bild lyftes fram.

SVT-programmet ”Karolinska och judehatet” (6 november) har underlättat för oss att stå upp för oss själva och våra kollegor – vilket vi med detta öppna brev vill göra. Vi, som är sjuksköterskor och undersköterskor som arbetar på neurokirurgen på Karolinska universitetssjukhuset, ställer oss bakom temachefen Anders Ahlssons inlägg på DN Åsikt (9 november 2019) samt våra neurokirurgers öppna brev i Expressen (15 november).

Vi hoppas nu att vi kan släppa sakfrågan, som får bedömas färdigutredd, och gå vidare med att ta hand om våra patienter på bästa möjliga sätt som vi alltid har gjort.

Sjukhuset och vår klinik står inför många tuffa prövningar kommande tid och vi behöver koncentrera oss på stötta våra kollegor som riskerar att varslas, hantera besparingsbetingen som drabbat oss hårt och att få ihop varje dag för att erbjuda våra patienter det som bara vi i regionen kan ge – neurokirurgisk vård.

Som svar på en formulering i en replik i Expressen (21/11) av Aktionsgruppen mot rasism och antisemitism vill vi betona att sjuksköterskeuppsägningen har inget att göra med ovannämnda utredning.

Vill Aktionsgruppen hjälpa oss ber vi den, å alla medarbetares vägnar, att lämna vår arbetsplats ifred och ge oss den arbetsro vi och våra patienter behöver.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt