Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 06:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/snabba-elcyklar-okar-behovet-av-mobilforbud/

DN Åsikt

DN Åsikt. Snabba elcyklar ökar behovet av mobilförbud

Mobilanvändare överlåter åt oss andra att hålla koll på dem. När det dessutom inträffar var tionde meter blir det ett störande inslag. Mobilanvändning på cykel ska naturligtvis omfattas av samma regler som vid bilkörning.

Häromdagen stötte jag ihop med en mobilupptagen yngre kvinna som valde att gå till vänster på trottoaren. Jag upphävde ett tyst morrande varvid hon försvarade sig med att hon visst hade kontroll på sin framfart. Gott så långt, men hur ska jag veta det? 

Problemet med de som använder mobilen i den offentliga miljön är att de överlåter åt oss andra att hålla koll på dem. När det dessutom inträffar var tionde meter blir det ett störande inslag. Använd telefonen när du står stilla!

Mobilanvändning på cykel ska naturligtvis omfattas av samma regler som vid bilkörning. Som innerstadstrafiken ser ut nu måste man som cyklist ha full uppmärksamhet på omgivningen. De farter man kommer upp i på de nya elcyklarna talar entydigt för ett mobilförbud. Dessutom borde lagen om styrfylla ses över ytterligare ett varv.

Bilisterna i stan har skärpt sig ordentligt de senaste åren och visar prov på mycket gott omdöme. Samma sak gäller båt- och skotertrafiken. Nu är det dags för cyklisterna att ta sitt ansvar. Frågan är om inte licens och registreringsskylt för elcykel borde bli obligatoriskt.