Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-17 15:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/snedvriden-debatt-alkoholproblemet-mycket-storre/

DN Åsikt

DN Åsikt. Snedvriden debatt – alkoholproblemet mycket större!

Det som måste förbjudas är inte alkoholen i sig, det är som sagt en utopi – utan glorifieringen av alkoholen i form av reklam och synliggörande i alla sammanhang.

Jag tolkar inte Ann-Sophie Sriwong som att hon vill totalförbjuda alkohol vilket Jesper Rönning verkar göra. Alla inser nog att det är en utopi. Dock tycker jag att är Jespers inlägg märkligt i flera avseenden. Han skriver bland annat att han är ”för det fria valet av vad vi gör med våra kroppar”. Det är gott och väl men när det gäller rökning OCH alkohol samt andra droger så drabbas andra människor i stor utsträckning av detta. Jag syftar då på exempelvis familj och vänner, skattebetalarna med flera. I det perspektivet ser jag det som helt egoistiskt att tycka att det ska vara fritt att påverka kroppen med dessa substanser. Dessutom går det i många fall inte heller att undvika farorna med alkoholpåverkade personer. Lika ofta som du möter en taxi – lika ofta möter du en alkoholpåverkad förare. Detta kan du inte undvika. Du KAN dock gå bort från en rökare för att slippa gifterna!

Jesper Rönning poängterar vidare att rökning inte är ett problem bara på storhelger vilket är korrekt – men detta gäller i de flesta fall även alkoholen. De som INTE kan sköta sitt alkoholintag ens på barnens högtid julafton – ja, de allra flesta av dem kan inte sköta det andra helger (och kvällar) heller.

Jag kan hålla med om att rökning har en mer direkt påverkan på den egna kroppen än alkohol. Dock har alkoholen en helt annan och mer förödande påverkan på helheten. Den påverkar bland annat omdömet på ett katastrofalt sätt. Detta leder BLAND ANNAT till att cirka 70 personer dödas i trafiken varje år som en direkt följd av alkohol och andra droger. Dessutom är alkohol i de flesta fall inkörsporten till bruk av andra droger.

Vidare ser jag Jespers inlägg som ännu ett led i normaliseringen av alkoholbruket. Han gör en egendomlig vrängning av Ann-Sophies kostnadsjämförelse så att rökningen tycks kosta mer än alkoholen för samhället trots att det är tvärtom.

Det som måste ändras är just normaliseringen och här har jag ett mycket påtagligt exempel.

Varje torsdag, år ut och år in, tillåts Sveriges Radio att göra ”reklam” för alkohol i programmet P4 Extra där en så kallad vinkännare i vackra ordalag pratar varmt för diverse alkoholdrycker. Han drar sig inte heller för att totalt förkasta de alkoholfria alternativen. I inslagen redogörs för allt kring de olika dryckerna, inklusive deras nummer på Systembolaget. Dock inte ett ord om de negativa biverkningarna av dem!

Ett annat problem, som också ökar, är framför allt kvinnors missbruk av lådviner. Många märker inte hur mycket de dricker under en dag och då ska man komma ihåg att en låda vin motsvarar drygt en liter 40-procentig sprit.