Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-18 18:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/snoar-det-sluta-da-gnalla-och-gilla-laget/

DN Åsikt

DN Åsikt. Snöar det? Sluta då gnälla och gilla läget!

Det är orimligt att kräva perfekt service och utmärkt framkomlighet när snön vräker ner över en storstad. Väldigt mycket ordnas om man först tänker på det egna personliga ansvaret för sig och sin familjs säkerhet, och väntar med att kräva att andra ska lösa problemen utan extra kostnad.

Rätta artikel

I förra veckan drabbades Stockholm av ett alldeles ovanligt kraftigt snöoväder, och reaktionerna på det som hände är lika förutsägbara som mycket annat i Sverige. Offer utses, ansvar utkrävs och pekpinnar riktas mot dem som inte uppför sig ordentligt, till exempel genom att vara så genuint alternativt intelligenta att de försökte ta sig fram i två decimeter djup snö med sommardäck. Gemensam nämnare är att ”någon annan ska ordna problemet”, när det i verkligheten mest handlar om eget, personligt ansvar.

Tyvärr är det så, att om man lever i en (nära) miljonstad med massor av olika goda eller bristande förmågor, så blir det rörigt när det kommer 20 centimeter snö på en timme. Väldigt rörigt. När jag gjorde lumpen för över fyrtio år sedan fick jag eftertryckligt lära mig två ord: Gilla Läget! Det innebar att man accepterade förutsättningarna och till och med försökte dra nytta av dem. Att gnälla, skylla på andra eller begära att någon annan skulle lösa problemet höll inte fienden borta.

Om man som stockholmare ser att det snöar som bara den, så kan man inte begära att alla gångbanor ska vara skottade inom någon timmas tid, för det är ett totalt orimligt krav, vare sig man är feminist eller inte. Och eftersom man inser det, så tar man på sig ordentliga stövlar eller kängor, gärna med avtagbara broddar. Men om man inte har förutsett att det ska bli dåligt väder då? Nej, men varför skulle Stockholms Stads styrande ta över det ansvaret för de personliga skoinköpen?

Inte heller är det Stockholms stad som ansvarar för att trottoarer utanför hyres- och bostadsrättshus är skottade. Det ska fastighetsägare och föreningar sköta, vilket ofta görs genom att sätta ut bockar och varningsskyltar, och sedan inget mer. Halkar någon och gör sig illa, kräv skadestånd av fastighetsägaren! Men för att man ska lyckas med det, måste man ha ordentligt på fötterna, både bildligt och verkligt.

Det låter ju väldigt bra att man ska snöröja trottoarer, och att de elaka bilisterna får komma i andra hand. Men tyvärr är det en ganska dålig strategi, för fotgängare åker ofta buss en stor del av sin färdväg, och hur ska bussarna ta sig fram om gatorna är fulla med snö?

Till det mera sansade och eftertänksamma jag har läst de senaste dagarna hör att ambulanser och en del andra utryckningsfordon ska vara fyrhjulsdrivna. Det gör faktiskt en enorm skillnad för möjligheterna att ta sig fram när det kör ihop sig, och dessbättre behöver man inte alls använda miljöfarliga dubbdäck, för dubbar gör ingen som helst nytta i snö.