Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 07:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/socialdemokraterna-sviker-forsvaret/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Socialdemokraterna sviker försvaret”

Försvarsberedningen ordförande Björn von Sydow (S) vid tisdagens presskonferens i regeringskansliet Rosenbad. Foto: Jonas Ekströmer/TT

INSÄNDARE. Socialdemokraterna har med sitt plötsliga avståndstagande i försvarsberedningen saboterat ett block- och partiöverskridande samarbete som pågått under flera år. Jag blir förskräckt, skriver pensionerade officeren Lars Levander.

Rätta artikel

Hur kan ett regerande partis försvarsminister någon vecka före försvarsberedningens slutrapports redovisning plötsligt, efter sedan flera års överenskomna syn på utvecklingen av försvarets förmåga, säga att ekonomin inte längre gäller?

Agerar han på eget bevåg eller förmedlar han någon annans budskap? Har han en egen agenda eller har han inte förankrat sina uttalanden hos statsminister Stefan Löfven (S) och finansminister Magdalena Andersson (S)?

Som nyligen pensionerad officer med en tidigare placering på centralt styrande organisationsnivå i Försvarsmaktens högkvarter blir jag förskräckt över vad som skett kring Försvarsberedningens slutrapport. 

Hur kan Socialdemokraterna någon vecka innan rapportens redovisning plötsligt säga att grundfundamenten – det vill säga de ekonomiska ställningstagandena – inte längre gäller? Arbetet med detta har pågått under flera års tid och försvarsberedningens ordförande Björn von Sydow (S) har på ett föredömligt sätt lyckats få deltagande politiska partier att enas om en försvarsutveckling som på ett rimligt sätt matchar vår omvärldsutveckling.

Det är med vedmod – för att inte säga förundran och till och med ilska – som jag noterar att den under minst 60 år genomtänkta säkerhets- och försvarspolitiken från Socialdemokraternas sida nu har blivit en taktikfråga inför kommande val. Eller har jag fel?

Hur som helst har Socialdemokraterna genom sitt plötsliga avståndstagande saboterat ett block- och partiöverskridande samarbete som pågått under flera år. Samarbetet har kommit fram till en gemensam övergripande utvecklingsplan för Försvarsmaktens utveckling för att säkerställa vår förmåga att försvara oss själva.