Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-16 14:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/sockerskatt-for-att-finansiera-atgarder-mot-socker-ar-cirkelresonemang/

DN Åsikt

DN Åsikt. Sockerskatt för att finansiera åtgärder mot socker är cirkelresonemang

Det är ett underligt resonemang att vi ska utnyttja vår svaghet för socker för att dra in pengar för att bota skadeverkningarna av svagheten. Är det inte bättre att gå direkt på själva svagheten och förstå den bättre?

Anta att en skatt på socker skapar intäkter som används för att finansiera åtgärder för att minska sockrets skadeverkningar. Då måste man först ha en uppfattning om vilka skadeverkningar man ska ge sig på. Socker är absolut inte den enda viktiga boven för uppkomst av karies. Det är i stället dålig munhygien, det vill säga bristande tandborstning. I början av förra seklet var karies oerhört vanligt bland unga människor, helt enkelt för att man inte visste hur viktigt det är att borsta tänderna, men socker var ovanligt och dyrt. Det är antagligen smartare att lära barn borsta tänderna ordentligt än att samla in skattepengar för att bekosta lagningen av tänder. Det stora problemet med socker och felnäring över huvud taget är fetma. OK, låt oss beskatta socker för att bekämpa fetma. Men om sockerkonsumtionen minskar, så minskar skatteintäkten, och då är det nog bäst att fetman också har börjat minska, för annars har vi ju inte pengar att fortsätta kampen. Och fetma orsakas dels av socker, men också av ständigt vanemässigt småätande, för lite fysisk aktivitet, och av hittills okända och ignorerade effekter av tarmens bakterieflora.

Att bestämma vad som ska beskattas kommer inte heller att bli lätt. Hur ska vi göra med russin? Bananer? Söta vindruvor? Honung? Det finns helt naturliga sockerbomber, som man inte ska äta för mycket av, för överskott av fruktsocker är synnerligen skadligt. Men det är också skadligt att äta för lite frukt.

Vårt allmänna problem är att vi har ett oerhört överflöd av socker och fett som vi kan stoppa i oss i obegränsade mängder, eftersom det är lätt tillgängligt och billigt. Att utnyttja vår svaghet för det onyttiga för att dra in pengar för att bota konsekvenserna av våra svagheter är riktigt bakvänt. Det är inte alldeles enkelt att navigera rätt i den veritabla djungel av frestande utbud som omger oss, vilket för tillbaka till min personliga käpphäst - kunskap. Det finns inga genvägar förbi mer kunskap när världen blir mer komplicerad.