Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

Som nyanländ har du fått något som inte andra får

Som nyanländ får man något som andra inte fått möjlighet till: att hyra en bostad av kommunen i två år. Men vi är begränsade av regeringens lagstiftning som innebär att en nyanländ får en etableringsperiod på två år.

På DN Åsikt skriver Razan Debo om sin dröm att lära sig svenska, hitta jobb och en bostad, men ser det som orimligt att det ska hinnas med på två år. Du är inte ensam om den drömmen, den delar du med många nyanlända och även med många födda i Sverige. Vi vill alla ha en trygg plats för våra barn att växa upp på och Sverige är i jämförelse med Syrien en sådan plats.

Med ditt inlägg visar att du kommit långt i att behärska svenska även skriftligt. Det bevisar att många nyanlända genom hårt arbete lyckas att lära sig svenska. Det är ett gott arbetsmarknadsläge i Nacka kommun där många får jobb, men det krävs utbildning. Nacka har landets mest generösa och största utbud av vuxenutbildning.

Du skriver att bristen på lägenheter är ett problem i Stockholmsområdet. Ja, det är jätteproblem. I Nacka byggs mer än de flesta andra svenska kommuner. Vi vet att det inte räcker att bygga mycket, utan det krävs en annan bostadspolitik av regeringen som gör det billigare att bygga och därmed billigare att bo.

Din dröm om bostad delar du med många svenskar som söker febrilt efter möjligt boende. Vi gör verkligen allt vi kan för att påskynda och få fram lägenheter som kan bli hem för alla. Du har som nyanländ fått något som andra inte fått möjlighet till: att hyra en bostad av kommunen i två år. Det är för att vi ändå förstår din utsatta situation och skulle gärna vilja göra mycket mera för dig och alla bostadslösa. Men vi är begränsade av regeringens lagstiftning som innebär att en nyanländ bara får en etableringsperiod på två år.

Din dröm om trygg uppväxt för dina barn, arbete och bostad är inte för stor. Du förtjänar respekt för din kamp. Trots allt är det många som lyckas i det nya hemlandet.

 

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.