Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-07 05:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/sparken-efter-15-ar-pga-utbrandhet-pga-forsakringskassans-beslut/

Insändare

Insändare. Fick sparken efter 15 år på grund av Försäkringskassans beslut

Försäkringskassan är på defensiven genom sin reklam. Det är ett tydligt tecken på att vi är skrämmande många som kritiserar dem, både uttalat och i det tysta.

Efter ett par seriösa skador på jobbet, som aldrig godkändes som arbetsskador, gick min arbetsförmåga från 100-125% till helt oförmåga att jobba och slutligen till cirka femtio procent. Jag försökte ändå jobba hårdare och pressade mig så pass att jag blev fullkomligt utbränd. Om och om igen kämpade jag mig upp från heltids frånvaro, och lyckades komma upp till 75%. Och om och om igen var Försäkringskassans inställning att jag hade förmåga att jobba 100%. Jag skämdes enormt över att inte kunna prestera som jag alltid har kunnat göra förr och för mig var deltidssjukskrivning ett enormt nederlag. Ekonomin blev också allt sämre i och med att jag hade mist orken att ha koll på räkningar och allt annat i mitt hem.

Följdsjukdomar som depression och panikattacker blev ett faktum. Medan jag i flera år kämpade vad som kändes som för mitt liv, sa F-kassan att jag bara var ett par veckor ifrån att fungera till 100% på jobbet.

Det fina jobb jag hade klättrat upp till, blev för mig en omöjlighet och min nya chef ansåg att eftersom Försäkringskassan inte ansåg mig ha begränsad arbetsförmåga, så behövde de inte erbjuda mig en anpassad tjänst på deltid. Jag blev utköpt och fick sparken helt enkelt.

Jag arbetar i dag 50% utan sjukkompensation(!), med något jag gjorde för 30 år sen, som 18-åring och med en lön som knappt går att leva på. Jag anser att jag inte bara blev flera ggr direkt hänsynslöst och faktiskt även personligen otrevligt behandlad av just Försäkringskassan, jag blev dessutom lämnad i kylan för att klara mig bäst jag kunde själv.

Jag är ännu inte frisk. Jag har heller inte inte återfått min arbetsförmåga, vilken jag kämpade i 13 år att återfå. För tre år sedan accepterade jag slutligen att jag aldrig blir helt arbetsför igen. Men i statistiken är jag varken sjuk eller har begränsad arbetsförmåga, eftersom jag blev utslängd.

Så Försäkringskassan; nej! Ni frågar inte alltid om hur mycket man kan jobba. Ni bestämmer det själva oavsett vad läkare och arbetsterapeuter om och om igen säger. Ni drar undan mattan på så skrämmande många av oss som blivit dåliga och bildligen sparkar hårt på oss när vi ligger, och inte har ork att resa oss i den takt och till den nivå, som ni anser att vi ska kunna.

Ni utgår från att vi fuskar, att vi fejkar och är lata. Jag – en högpresterande person gick hårt omkull flera gånger, jag är sannerligen inte lat, snarare tvärtom. Men det tyckte ni och fällde domen som fick mig avskedad och försämrade min hälsa markant. Jag fortsatte att kämpa utan er, även om det bara ledde till nya perioder av utbrändhet gav jag inte upp på många år efter er. Gör en lat person så? En fejkare?

Försäkringskassan! Det är mer än dags för er att bli självkritiska istället för att vara på defensiven, vilket er reklam tydligt visar att ni är. Hade inte protesterna varit så många under så lång tid, hade ni aldrig behövt bli defensiva, eller hur.

Så ställ er frågan; varför är det så skrämmande många människor som ger er kritik, är rädda för er och föraktar ert sätt att utöva myndighet på. Ni bör ta med i beräkningen att det hav av kritik och protester som ni får, ändå inte är tillräckligt. För mörkertalet är troligen minst lika stort. Det är bara att när man är väldigt dålig så orkar man knappt fungera, än mindre protestera.

Ställ er frågan; bidrar ni i nuläget till att förbättra för människan i samhället, vilket ju är den främsta uppgiften ni har. Blir det verkligen billigare för samhället att döma ut folk? Blir det inte dyrare för samhället i någon annan ände då? Jag är övertygad om att ni i allra första hand ser till pengarna och inte till att hjälpa alla sjuka att fungera på den nivå de faktiskt kan, vilket ju som sagt är vad ni är till för.

Försäkringskassan, ni har misslyckats kapitalt. Gör om, gör rätt, så fler slipper lida pga er.