Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 14:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/sparra-av-norrland-for-hela-sveriges-basta/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Spärra av Norrland för hela Sveriges bästa”

Istasjöns utlopp i Dalälven, som man brukar säga utgör den södra gränsen mot Norrland.
Istasjöns utlopp i Dalälven, som man brukar säga utgör den södra gränsen mot Norrland. Foto: Bengt Ekman/TT

INSÄNDARE. Norra Sverige har fortfarande få fall av det nya coronaviruset. Därför borde Norrland spärras av för hela Sveriges bästa, skriver läkaren Jens Caap Hällgren. 

Stockholm och Uppsala har nästan 40 procent av Sveriges bekräftade fall av covid-19 och är enligt Folkhälsomyndigheten i en fas med allmän smittspridning.

De norrländska regionerna bestående av norra delarna av Dalarna, Västernorrland, Gävleborg, Västerbotten och Norrbotten har mellan 0 och 1 procent av bekräftade fall. Det är endast Jämtland som sticker ut med 2 procent av fallen.

Utöver detta tror man fortfarande att vi inte har en allmän smittspridning i dessa regioner. För en liten nation på kontinenten utan allmän smittspridning och få fall hade det självklara beslutet varit att stänga gränsen mot övriga länder med allmän smittspridning.

Varför inte agera på det viset inom Sveriges gränser? Hamnar vi ett katastrofalt scenario där Sverige söder om Dalälven går på knäna skulle ett mindre belastat Norrland kunna agera som avbytare i kampen mot det nya coronaviruset.

Utvilad och frisk vårdpersonal från Norrland kan förflyttas som förstärkning söderut till de hårt belastade sjukhusen i övriga Sverige. Det finns även stora ekonomiska vinster om en så stor del av Sverige som möjligt kan fortsätta att fungera som vanligt. Rent praktiskt borde det inte vara allt för svårt att avgränsa Norrland vid Dalälven.

Skydda Norrland för hela Sveriges bästa!