Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 03:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/stall-alla-som-deltagit-i-is-terrorn-infor-ratta/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Ställ alla som deltagit i IS-terrorn inför rätta”

Misstänkta IS-krigare utanför Baghouz i östra Syrien i fredags. Foto: BULENT KILIC

Ingen som deltagit aktivt eller passivt i IS-terrorn ska kunna undkomma sitt straff. Om det dröjer många år innan personer ställs till svars riskerar fördomar och misstänksamhet att frodas, skriver läsaren Lasse Gustavsson.

Rätta artikel

I SVT:s Agenda i söndags intervjuade programledaren Anna Hedenmo åklagaren Karolina Wieslander på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Bland annat påpekade Anna Hedenmo att ingen av de cirka 150 IS-terrorister som tagit sig till Sverige efter det att IS till största delen besegrats dömts för sina brott. På det svarade Karolina Wieslander, bland övrigt svammel om att rättvisa måste få ta tid, att en man som deltog i folkmordet på tutsier i Rwanda och som i mellantiden erhållit svenskt medborgarskap dömts i Sverige 20 år efter det att brotten begicks i Rwanda. 

De som överlevt de bestialiska brott som IS-terrorister med svenskt medborgarskap utfört och anhöriga till de offer som inte överlevt kan alltså förvänta sig att möjligen få upprättelse först efter 20 år – om de lever så länge. 

Under en sådan tidsperiod skulle alltså IS-terrorister med svenskt medborgarskap som deltagit i folkmordet i Syrien och Irak kunna leva som fria människor i Sverige. Dessa personer kan du bli sittande bredvid på bussen, utan att ha en aning om vilka grymheter denne har utfört och är kapabel till.

Detta kan leda till att fördomar och misstänksamhet frodas mot alla med ”mellanösternutseende”. För hur ska man veta vem som är vem? Och man är sig själv närmast. 

Därför är det viktigt att ingen som deltagit aktivt eller passivt medverkat till IS terror och som återkommit eller återkommer till Sverige undkommer sitt straff. Så kanske förtroendet människor mellan återställs.

Det måste kosta att begå folkmord.