Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 13:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/stall-in-fjallresan-och-stanna-hemma-i-pask/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Ställ in fjällresan och stanna hemma i påsk”

Efter protester stängdes after ski-arrangemang i Åre och andra stora skidorter i helgen, men liftarna är fortsatt öppna till skillnad från i Norge där alla skidorter stängt.
Efter protester stängdes after ski-arrangemang i Åre och andra stora skidorter i helgen, men liftarna är fortsatt öppna till skillnad från i Norge där alla skidorter stängt. Foto: Helena Larsson/TT

INSÄNDARE. Samtidigt som regeringen beordrar medborgarna att ta sitt ansvar för att inte sprida det nya coronaviruset avser många storstadsbor ändå att åka till fjällen i påsk. Om inte människor frivilligt ställer in fjällresan måste regeringen ingripa, skriver Tina Klintevall.

Till vår förvåning förstår vi som är bofasta i Jämtland, att skidanläggningarna i Jämtland-Härjedalen är fullbokade och avser hålla öppet i påsk. After-ski ställs in, men inget annat, tycks det som. 

Ännu mer förvånande är det att folk från storstadsregionerna tänker åka hit, som om det vore vilken påsk som helst, trots att Sverige befinner sig i ett undantagsliknande tillstånd.

Regeringen beordrar medborgarna att ta sitt ansvar för att inte sprida coronaviruset och att skydda de gamla, svaga och mest utsatta. Då åker stadsborna på en hälsosam och stärkande fjällsemester!

Genom den lilla orten Hallen i Åre kommun där jag bor passerade förra påskhelgen mellan 2.000 och 3.000 bilar per dag. En karavan av suvar med skidbox på taket, på väg till Bydalen och Åre. Många av dem stannade och provianterade i vår lokala mataffär. 

I år kan vi väl anta att åtminstone några bär på smittan redan när fjällsemestern inleds. Därefter kommer fler att smittas på fjällanläggningarna; i backarna och liftarna, på boendet, i affärerna och på restaurangerna. 

Fjällräddare har redan exponerats för smitta vid insatser i Åre. Sjukvården i regionen har begränsade resurser och behöver inte belastas ännu mer. Lägg sen till alla ortopediska fall, då folk bryter armar och ben i backarna. 

Det känns så fruktansvärt onödigt att förvärra en redan extrem situation. Det borde vara dags att stoppa icke-nödvändiga resor till och från storstadsregionerna. 

Om inte folk klarar att själva fatta kloka beslut, att visa hänsyn eller att tänka på någon annan än sig själv, så är det kanske dags att skärpa restriktionerna. 

Stanna hemma i påsk! Det kommer fler påsklov.