Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-15 06:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/stall-in-vinterovning-och-satsa-pa-coronaforsvar/

INSÄNDARE

Insändare. ”Ställ in vinterövning och satsa på coronaförsvar”

I onsdags avbröt den norska försvarsledningen vinterövningen Cold Response i Nordnorge, där Sverige deltar, på grund av coronakrisen.
I onsdags avbröt den norska försvarsledningen vinterövningen Cold Response i Nordnorge, där Sverige deltar, på grund av coronakrisen. Foto: US Marines

INSÄNDARE. Coronaviruset och miljöförstöringen är ytterst påtagliga hot, akutare och reellare än ryssen. Försvarsministern borde därför ställa in vinterövningen Aurora 20 och ge pengar till coronakrisen, skriver den tidigare socialdemokratiske biträdande utrikesministern och FN-ambassadören Pierre Schori.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

I onsdags beslutade den norska försvarsledningen att inleda en avveckling av vinterövningen Cold Response i Nordnorge, där Sverige deltar. Övningen avslutas på grund av coronasituationen i Norge.

På fråga svarar det svenska försvarets kommunikationsavdelning att planeringen för att genomföra övningen Aurora 20 fortgår. Aurora 20 avses börja i maj månad. Den kommer att bli större, längre och mer omfattande än tidigare övningar och ska engagera cirka 25.000 personer, varav ungefär 3.000 utländska deltagare.

För första gången kommer ett tiotal svenska officerare tillsammans med amerikanska kollegor att bemanna det amerikanska Patriot-batteriet som deltar i övningen. Detta kommer kanske bli svårt efter det att president Trump ensidigt har bannlyst européer, utom britter, från inresa till USA. Då måste väl också reciprocitet hindra amerikanska soldater från att komma till Sverige.

Nu förvärras krisen med det nya coronaviruset dramatiskt dag för dag, samtidigt som aktiebörserna faller som stenar över hela världen.

Vår regering har i samförstånd med oppositionen infört drakoniska inskränkningar i vår rörelsefrihet och avsätter miljardbelopp för att lindra krisen för näringsliv och medborgare.

Stora internationella sammankomster för kultur och idrott skjuts upp till efter sommaren. Planerade amerikansk-sydkoreanska militärövningar i Sydkorea har ställts in.

Men i Sverige fortsätter planeringen inför Aurora 20 som enligt Försvarsmakten kommer att kosta 660 miljoner kronor att genomföra – pengar som behövs i den nödsituation som Sverige befinner sig.

Coronaviruset och miljöförstöringen är ytterst påtagliga hot, akutare och reellare än ryssen.

Statsministern och andra berörda ministrar har redovisat kraftfulla åtgärder för att bemöta coronakrisen. Försvarsministern bör sälla sig till ansvarstagande kollegor och ställa in Aurora 20.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt