Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

Ställ inte köttätande och matsvinn mot varandra

Det är fel att ställa mindre köttätande mot minskat matsvinn för att åstadkomma förändringar på livsmedelsområdet. Man måste göra båda sakerna – och lite till.

Det finns många forskningsrapporter som visar att livsmedel är ett av de områden där det behövs beteendeförändringar för att nå miljömålen. På grund av klimatförändringarna, bristande tillgång på färskvatten och landarealer för odling är livsmedel ett områden som EU valt att lyfta fram där mänskligheten står inför stora framtida utmaningar.

Det finns fyra åtgärder som dominerar för hur människor genom beteendeförändringar kan minska sin miljöpåverkan från livsmedelsområdet. Det handlar både om hur vi planerar inköpen, vilken mat vi väljer och hur vi hanterar maten i hemmet såsom tillagning och resthantering. För att åstadkomma verkliga förändringar gäller det alltså att jobba med alla dessa fyra åtgärder och inte ställa dem mot varandra.

  1. Att äta mer vegetariskt har lyfts fram i flera rapporter som den enskilt viktigaste miljöbesparande åtgärd som vi människor kan göra. Därför har Ulf Jonas Paulsson rätt när han skriver att det är den viktigaste miljöfrågan på livsmedelsområdet att jobba vidare med, både vad gäller hur samhället styr och vad gäller utbildning och opinion.
  2. Reducera mängden mat som slängs är också mycket viktigt. Forskare har visat att upp emot en tredjedel av den mat som produceras globalt aldrig äts upp. Vi vet också att i rika länder slängs mest mat i användarledet dvs av hushåll och i restauranger och storkök. Edith Wik har också således rätt i att denna fråga måste få allt mer uppmärksamhet i samhället och att vi konsumenter har en viktig roll att spela i att se till att minska detta enorma resursslöseri.
  3. Köpa ekologiskt producerade varor är viktigt för att minska mängderna bekämpningsmedel och jobba för en mer hållbar omsättning av näringsämnen i jordbruket.
  4. Undvika onödiga livsmedel. Vi har ökat konsumtionen av produkter som har alltför lite tillförsel av näring. I vissa fall dessutom bara en resursåtgång som bidrar till ohälsa. Vi bör därför dra ned på produkter som kan hänföras till onödiga produkter, till exempel läsk och alkoholhaltiga drycker.

I vilken prioriteringsordning dessa fyra åtgärder hamnar kan säkert variera mellan länder och över tid men de är alla fyra viktiga. Som så ofta när det gäller att få till stånd förändringar för en mer hållbar utveckling är det inte det ena eller det andra svaret som är det rätta.

Det handlar om att orka jobba med fler saker samtidigt för att vi ska komma närmare målet. Ovan har vi de fyra viktigaste åtgärderna att jobba vidare med när det gäller hur konsumenter kan påverka sin miljöpåverkan på livsmedelsområdet.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.