Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 10:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/standig-normaltid-battre-for-var-biologiska-klocka/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Ständig normaltid bättre för vår biologiska klocka”

Tidsomställningen till sommartid är en plåga för många, anser insändarskribenten. Foto: Magnus Hallgren

Natten till söndag ställer vi om klockan, och i och med det väntar ett psykiskt lidande för många människor. Faktorer som diabetes, depressioner, sömnproblem och inlärningssvårigheter skulle öka om vi införde sommartid året runt, skriver läsaren Berit Bornecrantz Dias.

Rätta artikel

Rubriker i medier har under den senaste tiden lytt ”Sommartiden slopas i EU”. Det lät hoppfullt, men egentligen är det så att många vill införa evig sommartid. Det som menades var att tidsomställningen slopades, alltså övergången mellan normal- och sommartid. 

Vi slipper ställa om klockorna i mars och oktober från och med 2021, men då vi är förda bakom ljuset kan tyvärr få se en permanentad sommartid drabba oss. Varje medlemsland ska avgöra om det är sommartid eller normaltid (vintertid i folkmun) som ska råda.

Den 7 februari sände SVT Forum ”Sommartiden på väg bort”. Det märkliga i debatten som fördes mellan forskare, politiker och företrädare för intressegrupper var att den biologiska klockan inte var ett tungt argument mot sommartid. 

Det psykiska lidande det innebär för så kallade kvällsmänniskor, som utgör majoriteten av befolkningen, att på grund av sommartiden stiga upp en timme tidigare på morgonen är stort. Vi lever ju i ett samhällssystem av växelvis arbete/skola, fritidsaktivitet och vila.

Det argumenteras av sommartidsförespråkarna att det går att vara ute en timme längre på kvällarna med sommartid. I både Göteborg och Stockholm går solen i juni ner något efter klockan 22, i Östersund något efter 23 och i Kiruna har man ljust dygnet runt. 

Hur länge orkar de som föredrar sommartid vara uppe? Arbetar vi inte även under de sju månader vi har sommartid? Däremot ger normaltid att jobbet börjar en timme senare på morgonen varför det, sett till sömntimmar, skulle fungera bättre att vara uppe senare på kvällen med normaltid. Senare kvällar med sommartid är därför ett argument dåligt förankrat i verkliga förhållanden. 

I södra Europa är solens upp- och nedgång mer harmonisk. I Algarve i Portugal, där jag bott under många år, går solen ner runt klockan 18 på vintern och som senast klockan 21 på sommaren. Portugal följer GMT (Greenwich Mean Time) vilket innebär att skillnaden på solens nedgång med normaltid bara är två timmar mellan vinter och sommar.

Problemet i Sverige är att vi har det för ljust under sommaren och för mörkt under vintern. Att göra det ännu svårare och också tvinga upp oss tidigare på morgnarna när vi redan har det svårt på grund av det oharmoniska förhållandet till ljuset är psykisk tortyr för många.

Forskning om hälsoeffekter talar för bibehållen normaltid året runt. Den starkt negativa effekt som mörkare morgnar under vinterhalvåret skulle innebära med sommartid året runt är en hälsorisk. 

Den samlade folkhälso- och biologiska vetenskapen i frågan pekar på att hälsan gynnas av en konstant klocktid som ligger så nära soltiden som möjligt. Detta gäller särskilt på våra breddgrader.

Störningar i den cirkadiska rytmen, kroppens biologiska klocka, har bland annat kopplats till sömnproblem, depression, kognitiv dysfunktion och flera neurologiska sjukdomar. Särskilt viktigt är det enligt denna forskning med solljus tidigt på dagen. Detta beskrivs bland annat i Läkartidningen.

En klocktid som så nära som möjligt håller sig till solens ställning på himlen året runt är därför det går bäst ihop den mänskliga biologiska klockan. Faktorer som diabetes, depressioner, sömnproblem och inlärningssvårigheter är kopplade till den biologiska klockan och skulle öka om vi införde sommartid året runt. 

I min mening bör man noga lyssna på denna forskning, då detta inte bara berör en mindre del av befolkningen, utan befolkningen som helhet.

Läs också: Sommartid 2019 – tänk på det här när du ställer om klockan