Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-09-28 10:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/stang-universiteten-for-att-minska-smittorisken/

INSÄNDARE

Insändare. ”Stäng universiteten för att minska smittorisken”

Student på Stockholms universitet.
Foto: Anders Wiklund/TT

INSÄNDARE. Många studenter som jag struntar i om de har diarré, feber, svininfluensan eller coronasmitta när det är dags för tentamen. Därför borde universiteten tillfälligt stängas för att minska smittorisken, skriver studenten Amanda Ekstedt.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Covid-19 är den stora snackisen på stan. Hushåll har börjat bunkra både mat och andra förnödenheter för att kunna överleva i karantän under en längre period. Arbetsplatser väljer att skicka hem anställda för att minska smittorisken. Konserter och klubbar stänger med hänsyn till regeringens utfärdande. Allt sker som det sig bör och maximal säkerhet tills ett vaccin har framtagits.

Eller det kan man åtminstone tro. Som en universitetsstudent måste jag säga att jag inte oroar mig för att i mitt dagliga liv smittas av det nya coronaviruset som covid-19 kallas i folkmun.

Jag kan aktivt söka mig till tomma platser, studera hemifrån och må hur bra som helst med vetskapen att jag kommer klara mig undan att bli smittad om så bara för att jag inte behöver träffa andra.

Det var åtminstone vad jag antog, tills jag fick ett mejl från mitt universitet där de väljer att ställa in ett seminarium där 20 personer kommer närvara åt gången på grund av smittrisken, då vi ska sitta i grupper och diskutera och det kan bli tillräckligt intimt för att smittan ska spridas. Men de salstentamina som vi ska skriva i slutet på varje kurs, där det är cirka 120 personer per kurs och upp till 400 personer i varje tentamenslokal, ska hållas som vanligt eftersom vi ju kommer att sitta ”en och en”.

Som student lever jag på studiebidrag och studielån från Centrala studiestödsnämnden (CSN), det vill säga 10 000 kronor per månad, som jag endast får om jag blir godkänd på mina kurser under terminen. Skulle jag inte kunna närvara på en tenta på grund av covid-19 skulle jag ha en enda chans att skriva om den tentan denna termin. Men då är risken att den omtentan sammanfaller med något annat som resulterar i delat fokus och därmed att jag skulle få underkänt på två kurser.

Som student struntar jag i om jag har diarré, feber, svininfluensan eller coronasmitta och hade med säkra steg bitit ihop och gått och skrivit tentan eller gått på det där obligatoriska seminariet ändå för det är inte värt att förlora samtlig finansiering på grund av ”lite snuva”. Det är ett ohållbart upplägg.

Det är därför av största intresse för samhällets bästa att stänga universiteten, eller åtminstone ändra samtliga examinationer från salstentamina till hemtentamina, tills regeringen utropar att nödläget är över och allt är under kontroll. För är det någon gång jag kommer att bli smittad av coronaviruset så är det på en av mina tentor kommande månad och jag slipper faktiskt gärna det.

Som det står ovanför dörrarna på universitetshuset i Uppsala: ”Tänka fritt är stort men tänka rätt är större”. Universiteten borde ta sitt ansvar och tänka rätt. Stäng tills vidare universiteten för att minska smittorisken!

Insändare.XX maj 2020 kl 05