Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-17 19:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/stanga-ute-sd-fran-inflytande-ar-sann-demokrati/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Stänga ute SD från inflytande är sann demokrati”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på en av många presskonferenser i riksdagen sedan valet i höstas. Foto: Lisa Mattisson

Varje parti har sin fulla rätt att välja vem man vill eller inte vill samarbeta med. Drygt 80 procent av svenska folket har inte valt Sverigedemokraterna. Det är sann demokrati, skriver läsaren Britt-Inger Hedin.

Rätta artikel

Det måste göra ont i själen för hängivna SD-väljare att än en gång bli snuvade på reellt inflytande i maktens korridorer, speciellt i denna för dem allt igenom centrala syn på flykting och asylpolitik.

Detta framkommer inte minst i Anna Fichers insändare på DN Åsikt som allt igenom oförblommat målar upp ett katastrofscenario och att Sverige håller på att gå under. Allt beror på Sveriges generösa flyktinginvandring och att de får allt serverat utan motprestation.

Påståenden som att medierna är styrda och håller undan fakta och att demokratin är satt ur spel bevisar en förvrängd bild av verkligheten. Jag förmodar att USA:s president Donald Trump förutom SD-ledaren Jimmy Åkesson är en god förebild för Anna Ficher och hennes sympatisörer.

Beträffande de politiska förhandlingar och den dagordning som gällt de senaste fyra månaderna i riksdagen handlar det om verklig demokrati på högsta nivå. Att inget parti vill samarbeta med Sverigedemokraterna har inget att göra med att man inte lyssnar på folket. Varje parti har sin fulla rätt att välja vem man vill eller inte vill samarbeta med. 

Drygt 80 procent av svenska folket har inte valt SD. Det är sann demokrati. Det är en mycket skrämmande utveckling som pågår i Europa med en framväxande högerextremism/fascism i länder som Ungern, Turkiet, Polen, Italien och Belgien.

Jag rekommenderar alla att se intervjun i Sveriges Televisions ”Agenda” (20 januari), med Madelene Albright, tidigare amerikansk utrikesminister i Bill Clintons regering. Hon ser en mycket oroande utveckling i Europa och USA med framväxande fascism.

Hon beskriver Donald Trump som den minst demokratiska USA-presidenten i modern tid. Han är inte fascist, men tecknen finns där. Albright återger ett av Mussolinis favoritcitat; plockar man en fjäder i taget så märker inte hönan det förrän det är för sent.