Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 15:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/starka-reaktionen-ger-hopp-om-klimatet/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Starka reaktionen ger hopp om klimatet”

Tomt i utrikeshallen på Arlanda flygplats i torsdags.
Tomt i utrikeshallen på Arlanda flygplats i torsdags. Foto: Magnus Hallgren

INSÄNDARE. Rulla ut de politiskt obekväma åtgärderna för klimatet innan det är för sent. Den starka reaktionen på coronaviruset visar att det är möjligt och ger hopp för klimatet, skriver nationalekonomen och statistikern Beatrice Ljung och läkaren Christopher Ljung.

Utbrottet av det nya coronaviruset visar på samhällets förmåga att snabbt ställa om för att möta ett reellt hot. Över en natt har länder stängt sina gränser, flyg ställts in och evenemang avblåsts. Varför finns då inte detta pådrag när det gäller klimatfrågan? Försummelse att agera för klimatet kommer nämligen leda till mångdubbelt mer skada i dödstal och samhällsekonomi än coronautbrottet. 

Svaret på detta är troligtvis människans kortsiktighet. Corona är givetvis både mer påtagligt och brådskande i närtid än det klimathot som går att skönja någonstans i horisonten.

För att slippa hamna i en coronasituation då klimatet redan löpt amok och en stor andel av världsbefolkningen redan är klimatflyktingar bör vi agera nu och på så vis slippa vidta onödigt kraftfulla åtgärder som inskränker människors frihet. Coronapandemin lär oss att politisk vilja och förändringar faktiskt existerar, vilket är trösterikt i sig. 

Låt oss därför vara lite förutseende och rulla ut de politiskt obekväma åtgärderna för klimatet och därigenom bespara framtidens generationer de åtgärdspaket som får dagens coronaåtgärder att framstå som milda.