Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-12 07:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/starka-reaktionen-ger-hopp-om-klimatet/

INSÄNDARE

Insändare. ”Starka reaktionen ger hopp om klimatet”

Tomt i utrikeshallen på Arlanda flygplats i torsdags.
Tomt i utrikeshallen på Arlanda flygplats i torsdags. Foto: Magnus Hallgren

INSÄNDARE. Rulla ut de politiskt obekväma åtgärderna för klimatet innan det är för sent. Den starka reaktionen på coronaviruset visar att det är möjligt och ger hopp för klimatet, skriver nationalekonomen och statistikern Beatrice Ljung och läkaren Christopher Ljung.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Utbrottet av det nya coronaviruset visar på samhällets förmåga att snabbt ställa om för att möta ett reellt hot. Över en natt har länder stängt sina gränser, flyg ställts in och evenemang avblåsts. Varför finns då inte detta pådrag när det gäller klimatfrågan? Försummelse att agera för klimatet kommer nämligen leda till mångdubbelt mer skada i dödstal och samhällsekonomi än coronautbrottet.

Svaret på detta är troligtvis människans kortsiktighet. Corona är givetvis både mer påtagligt och brådskande i närtid än det klimathot som går att skönja någonstans i horisonten.

För att slippa hamna i en coronasituation då klimatet redan löpt amok och en stor andel av världsbefolkningen redan är klimatflyktingar bör vi agera nu och på så vis slippa vidta onödigt kraftfulla åtgärder som inskränker människors frihet. Coronapandemin lär oss att politisk vilja och förändringar faktiskt existerar, vilket är trösterikt i sig.

Låt oss därför vara lite förutseende och rulla ut de politiskt obekväma åtgärderna för klimatet och därigenom bespara framtidens generationer de åtgärdspaket som får dagens coronaåtgärder att framstå som milda.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt