Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-15 12:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/staten-maste-stoppa-rasismen-mot-samerna/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Ta ansvar för övertrampen mot samer”

Den gemensamma flaggan för samer i Sverige, Norge, Finland och Ryssland skapades 1986. Foto: Anders Good/TT

INSÄNDARE. Staten måste ta sitt ansvar för den grogrund man skapat för rasism mot samer. Vi är en ung generation som inte kommer att backa, skriver artisten Natalie Carrion.

Som artist har jag förmånen att få resa och möta många människor. Ett samtal som satt sig innanför mitt pannben var när jag satt i en hotellobby efter en av mina spelningar och två män kom fram till mig, sökande efter att prata om politik och samer. Jag uppskattar att prata med människor och att diskutera för att skapa förståelse.

Men efter detta samtal var jag matt och less och undrar: När får man vara same utan att sitta redo med färdiga argument till försvar?

Efter en stunds samtalande uttalade en av männen att samerna egentligen borde vara tacksamma mot staten och att man borde dela med sig mer. Jag fascineras samtidigt som en otrevlig känsla bäddar in mig när jag inser att så många sväljer allt från sociala medier med hull och hår, och statens nonchalans gällande samernas situation speglar direkt i sin tur samhällets ansvarstagande.

Om vi ska tala om att dela med sig, bör man först av allt veta utgångsläget. Sápmi, alltså samernas land, sträcker sig över stora delar av norra Sverige, Norge, Finland och Ryssland. Landgränser har satts och samer har tvångsförflyttats.

Samerna är Sveriges ursprungsbefolkning, men vi är inte bara exotiska väsen med häftiga dräkter. Vi är människor som lever ett liv med ett unikt kulturarv, ett eget språk och vi bär på en viktig historia. 

År 1886 fastställdes den första renbeteslagen av svenska staten. Syftet var att reglera hur marken blev nyttjad av det svenska och samiska folket. Man reglerade var renskötsel fick bedrivas och hur och vilka som fick bedriva den.

Sedan dess har nya lagar skapats, bland annat 1919 och sedan kom även en ny renbeteslag 1928, som utformas utan hänsyn till samernas kultur där man brukar skog och mark, vilket direkt drabbar kulturarvet. Dessutom har lagar som svenska staten stiftat bidragit till konflikter samer emellan.

Gruvbolag har fått exklusiv rätt till svensk mark. Gruvor i sig är något som har stor miljöpåverkan och när utländska bolag fått sin skörd lämnas ofta ett stort tomt hål i marken. Det är kortsiktigt positivt rent ekonomiskt, men negativt långsiktigt sett ut ett miljö- och urfolksperspektiv. Gruvdriften har en tydlig negativ påverkan på renskötseln, som är livet för den renskötande samen.

Vi lever i modern tid där utvecklingen går snabbt . Ett liv med snabbt tempo slår hårt någonstans och i detta fall mot samer som levt, förvaltat och nyttjat skog och mark. Om förståelse skulle finnas skulle man kunna föra en dialog om hur vi bygger ett bra samhälle framåt tillsammans.

Bland många svenskar är det samiska antingen sött eller salt, exotiskt eller fel, en obalans man ska försöka att balansera. När får det samiska bara vara en självklar del av vårt samhälle?

I min familj fråntogs vi vårt renmärke av staten på grund av tvångsförflyttningar av samerna. Språket slutade talas på grund av den skam som fanns och allt det materiella arv som fanns i min familj blev några generationer bakåt i tiden uppbränt, man ville inte vidröra det samiska.

Senast för några veckor sedan uttalade en högt uppskatt person inom skolväsendet ”lappjävlar” och ursäktade sig när han insåg att jag var i rummet. Den här berättelsen är inte unik. Så här ser det ut för många.

Släpp det som varit kanske du tänker? Det kan jag inte. Jag tror verkligen på ett samhälle där vi alla får en god plats i vårt land, men vi kan inte förneka det som hänt då det drabbat så många människor och även drabbar vår nutid, en identitetsstöld som man inte talar högt om i dag.

Denna era är vi en stark generation av unga samer som rör oss framåt och vi kommer inte att backa. Elever ringer till mig från olika platser i Sverige för att de vill få sprida kunskap om samerna i sina skolor. Det är inte en del av vad de får i sin utbildning. Och jag vet att varje person som läser detta kan göra någonting gott för en ökad kunskap och förståelse.

En ung generation tar ett ansvar och gräver grunden för en väg där Sápmi är självklart. När ska staten ta sitt ansvar för den grogrund man skapat för rasism och åsidosättandet av samer?