Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 18:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/statsministern-avhumaniserar-de-ensamkommande/

DN Åsikt

DN Åsikt. Statsministern avhumaniserar de ensamkommande

Demonstration vid Migrationsverkets förvar i Kållered, Göteborg, mot utvisning av ensamkommande till Afghanistan den 10 oktober i fjol. Foto: Thomas Johansson/TT

Statsministern Stefan Löfvens tal om avresecentrum för flyktingar för tankarna till taggtråd, järnvägsspår till andra världskrigets Europa. Det är ytterligare ett steg mot en avhumanisering av ensamkommande.

Flyktingfrågan är viktigare än någonsin för alla i Sverige. Det är en fråga som sliter isär de politiska partierna.

Trots detta råder en tystnadens kultur. Trots att fel efter fel grävs fram i asylärenden vägrar ansvariga att uttala sig. Det handlar om förnekelse på hög nivå. Enligt statsminister Stefan Löfven är ett nej ett nej, trots att han så sent som hösten 2015 lovade att inga murar skulle byggas.

Ordet åldersbedömning har länge smakat illa. Varje gång jag säger ordet skäms jag för den benämningen som för mina tankar tillbaka till rasbiologins tid när det ansågs vara legitimt att mäta människors skallar och därmed bedöma hur intelligenta de var. Precis så är det nu, vi mäter visdomständer och knäleder för att kunna se om människor har rätt till asyl. Hur kan ålder vara ett asylskäl, framför allt nu när vi vet att dessa bedömningar har tolkats helt fel?

Som en följd av felaktiga bedömningar har barn och unga placerats på boenden för vuxna. De har tvingats bo tillsammans med främmande vuxna människor utan stöd från någon de känner och utan personal på plats. Vad som händer bakom dessa stängda dörrar kan vi endast ana.

Nu tar statsministern ytterligare ett steg mot det som får oss att känna av historiens vingslag, hårda slag i luften som på långt håll skapar rädsla, oro och människoförakt. Avresecentrum pratar han om, ett begränsad yta att röra sig på i i väntan på utvisning. Tankarna går till taggtråd, järnvägsspår och andra världskrigets Europa. Sverige är ett steg närmare avhumanisering av människor.

Gränspolisen genomsöker hus och hem i jakt på papperslösa, Migrationsverket skriver undermåliga utredningar och ger avslag där det finns tydliga asylskäl, traumatiserade barn intervjuas i timmar under förhörsliknande former av personer utan den kompetensen som krävs.

Flera miljoner kronor använda till att deportera människor med asylskäl till ett land i krig, och de unga som kommit hit för att söka skydd trasas sönder av allt det som pågår. Därmed är Sverige ett land som systematiskt har avhumaniserat de ensamkommande flyktingar som vi hösten 2015 välkomnade med öppna hjärtan.

Vad blir nästa steg?"