Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-25 19:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/stockholm-stad-tar-dod-pa-nattlivet/

Insändare

Insändare. Stockholm stad tar död på nattlivet

Foto: Alamy
Foto: Alamy

Allt fler restauranger, barer, pubar och klubbar hotas att stängas ner, eller har redan tvingats stänga, då grannar ansett sig störda. Det är omöjligt att driva en seriös och långsiktig verksamhet ifall man ständigt riskerar att vräkas eller tvingas att stänga tidigt. Jag vill ha ett levande nöjesliv i Stockholm, ett nöjesliv som tillåts att låta och vara lite besvärligt ibland.

Stockholms stad skapar förvirring. Bilden av Stockholm som en turistmagnet med mysiga uteserveringar och ett nöjesliv som aldrig sover sprids gärna. Samtidigt så lever detta fantastiska nöjesliv med en revolver mot tinningen. Ett klagomål från en ensam granne riskerar att stänga hela nöjespalats. Studion och Gino är kanske de mest kända exemplen på detta. Ett av de senaste är Snotty Sound Bar på Skånegatan, en gata som ligger i ett område som kallas för Sofo – efter New Yorks Soho – och gärna jämförs med Brooklyn. Snotty är inte ett nöjespalats, men väl en omtyckt liten musikbar som drivits framgångsrikt i 9 år. En bar som lockar musikälskare från hela världen, och en betydande orsak till varför man med lite god vilja kan jämföra gatan med gator i New York eller Berlin.

För drygt ett år sedan sade Afa Fastigheter upp Snotty Sound Bars hyreskontrakt. Detta efter att en nyinflyttad hyresgäst hade klagat över att musiken som spelades störde. Något som Snotty har åtgärdat,  dock är kontraktet fortfarande uppsagt. Det hela är lite oväntat då Afa Fastigheter själva beskriver området som ”en av Stockholms innerstads livligaste delar” och ”mitt i Söders hjärta”. Så ett visst mått av livlighet och puls borde få finnas där.

Stockholms Stad har riktvärden för hur höga ljudnivåer som får läcka in i omgivande lägenheter. På dagtid är det 50 dB och på nätter 40 dB. Ett normalt samtal ligger på ungefär 60 dB. Detta gäller dock inte musik. Musik från en restaurang eller en bar får inte ligga över 25 dB i omgivande lägenheter. Det är ungefär samma nivå som en viskning. Många fastigheter i Stockholm är så pass gamla att de saknar modern ljudisolering. Det innebär att stora investeringar krävs för att ljudisolera restauranger eller barer som vill ha öppet efter klockan 22. En investering som kan vara bortkastad ifall en känslig granne flyttar in.

Tyvärr är det som drabbat Snotty inte unikt. Många uteställen i Stockholm har liknande upplevelser och flera har tvingats att stänga. För vissa är kanske en bar endast ett ställe där det skränas och dricks alkohol. Men det går inte att ha en levande stad utan publika ställen att träffas – där nya kontakter knyts, fantastiska idéer kommer till och människor hittar nya vänner och jobb. Om utvecklingen tillåts att fortsätta kommer staden som vi känner den att dö.

Stockholms stad borde kunna ha mer flexibla gränsvärden i vissa områden, så att seriösa aktörer som är beredda att investera i sin verksamhet vågar etablera sig. Fastighetsägarna skulle kunna visa dessa aktörer samma respekt och hjälpsamhet som de visar sina andra hyresgäster. Hjälp boende som störs att hitta andra lägenheter, förbättra ljudisoleringen i lokaler som hyrs ut till restauranger och i kringliggande lägenheter. Eller varför inte hyra ut de mest drabbade lägenheterna som kontor.

Det är dags för politiker och fastighetsägare att bestämma sig för vilken stad de vill se och sedan tydligt förmedla detta till oss som lever och verkar i Stockholm. Då kan vi välja vilka vi vill ha att göra med.