Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 14:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/stockholms-uteserveringar-ar-en-sakerhetsrisk/

DN Åsikt

DN Åsikt. Stockholms uteserveringar är en säkerhetsrisk

Uteserveringar på Nytorget på Södermalm i Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Stockholms stad upplåter mark till uteserveringar med stora trafiksäkerhetsrisker som följd. Med tanke på terrordådet på Drottninggatan borde inte gator och trottoarer användas som serverings- och nöjesytor om inte säkerheten kan garanteras.

”Skåpbil mejade ner fotgängare i Toronto” får vi reda på i nyhetsprogrammen. Ännu ett terrorist- eller vansinnesdåd där ett fordon varit inblandat med dödliga konsekvenser.

I Stockholm hade vi massakern på Drottninggatan förra året. Arbetet med att säkra upp trafiken i innerstaden för liknande händelser går sakta. Efter ett år kom några betonglejon på plats.

Samtidigt kan vi konstatera att Stockholms stad hittat en ny inkomstkälla genom att hyra ut gatumark till näraliggande restauranger. På till exempel Hornsgatan och Swedenborgsgatan byggs just nu uteserveringar för sommaren.

I skydd av tunna trästaket på före detta parkeringsplatser ska folk sitta alldeles intill körbanorna och äta och dricka. Några meter därifrån visar motorcyklister upp sina färdigheter på ett hjul i hög hastighet och sportvagnar gör burnouts. Vad hände med säkerhetstänkandet? Försvann det när man såg möjligheten att tjäna några extra kronor till budgeten?

Förra veckan parkerade en tung lastbil utanför vår entré vid Mariatorget. Bilen lämnades oövervakad med öppen dörr och med motorn på tomgång. Föraren befann sig på ett ställe femtio meter därifrån. Det hade varit mycket enkelt att ta över den bilen och jag tror inte man behöver ha speciellt livlig fantasi för att räkna ut vad som hade kunnat hända.

Stockholms stad kan inte fortsätta använda gator och trottoarer som serverings- och nöjesytor utan att samtidigt garantera vår säkerhet.