Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 20:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/stoppa-aldersbedomningen-med-rontgen-av-kna-och-tander/

DN Åsikt

DN Åsikt. Stoppa åldersbedömning med röntgen av knä och tänder

Röntgensköterskan Mohassad Al Atia på Campus Gräsvik i Karlskrona. Sedan i mars i fjol används magnetkameror för att bedöma om unga asylsökande med oklar ålder är över eller under 18 år. Foto: Johan Nilsson/TT

Knä- och tandröntgen av ensamkommande ungdomar borde stoppas omedelbart. Dessa metoder för åldersbestämning är inte tillförlitliga. Det är hög tid att stoppa utvisningarna och låta ungdomarna stanna permanent i Sverige.

Jag arbetar som integrationsassistent på ett HVB-hem för ensamkommande ungdomar. Man kan säga att jag fungerar som en extramamma till pojkarna som bor där.

Våra pojkar, som är 16–18 år, kommer mestadels från Afghanistan och är hazarer, ett folkslag i minoritet. När de kom till Sverige 2014–2015 var många av dem bara 14–15 år gamla. De flydde förföljelsen av talibanerna och Islamiska staten som dödar hazarer, kriget och alla självmordsbombare.

Flykten över Medelhavet i små bräckliga farkoster var allt annat än säker. Många kom aldrig fram, familjer splittrades under flykten och många blev arresterade och misshandlade.

Själv fick jag vara med att ta emot två pojkar på en tågperrong i Värmland en kall och frusen decemberkväll 2015. De hade inget med sig förutom kläderna de hade på sig. Inte ens en jacka hade de.

Sverige tog emot dessa pojkar och flera av dem med öppna armar. Vi hade empati. Människor engagerade sig i pojkarna som kom hit till oss. Vi gav pojkarna boende, mat, och lät dem gå i skola. De fick lära sig simma och lära sig svenska språket. I dag pratar de flesta av pojkarna flytande svenska. Pojkarna blev med tiden mer svenskar än afghaner. De blev integrerade i vårt samhälle.

Långt senare kom de omtalade och tvivelaktiga åldersbedömningarna med tand- och knäröntgen. Pojkarna och deras gode män tvingades till långa resor för bara några få minuters åldersbedömning. Om pojkarna fick klartecken på tandröntgen, det vill säga att de inte är 18 år, men däremot inte klartecken på knäröntgen, alltså att de var över 18 år, räknade Migrationsverket enbart svaret från knäröntgen eller tvärtom. Detta borde stoppas – nu! Det är inte tillförlitligt.

Pojkarna som bor hos oss mår mycket dåligt. De flesta av dem har skrivits upp i ålder fast det är uppenbart att de inte är 18 år, många gånger med nämnda röntgen som ”bevismaterial”. På många pojkar syns det med blotta ögat, även för en lekman, att de inte är 18 år. Vi som har jobbat nära dessa pojkar vet också hur små de var och hur unga de såg ut när de kom hit och kan jämföra med hur de utvecklats under de 2–3 år de bott här. De är inte 18 år.

Häromdagen dog fyra kompisar till en av våra pojkar i ett självmordsattentat i Kabul. Hur tror ni han mår? Hur tröstar man pojkarna när de sitter och gråter på rummet och är alldeles förtvivlade av både förlusten av vännerna och av rädsla för att återvända? Jag kan inte säga till pojkarna: ”Du vet, det kommer att ordna sig ska du se!”

Flera av våra pojkar har fått avslag och ska lämna landet inom kort, till ett land i krig, förföljelse och där självmordsattentat hör till vardagen. Många av de här pojkarna har inte någon anknytning till landet, ingen familj/släkt kvar i livet som de kan återvända till. Migrationsverket kan inte garantera skydd för pojkarna. Ändå ska de skickas ”tillbaka”.

Jag kan inte längre vara stolt över att bo i Sverige när politikerna behandlar våra pojkar så här. Stoppa utvisningarna och låt pojkarna få stanna permanent!