Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-13 07:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/stoppa-alla-utvisningar-av-afghanska-asylsokande/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Stoppa alla utvisningar av afghanska asylsökande”

Protester i Göteborg mot utvisningar av ensamkommande afghaner.
Protester i Göteborg mot utvisningar av ensamkommande afghaner. Foto: Lisa Mattisson

Sverige kan mänskligt sett och med heder och ära i behåll inte skicka tillbaka unga asylsökande till det krigshelvete som Afghanistan av i dag sannolikt är, skriver läsaren Anders Ljunggren.

Rätta artikel

Detta är en uppmaning och vädjan till alla berörda svenska politiker, myndigheter och instanser: stoppa omedelbart och tills vidare alla utvisningar av de afghanska asylsökande som fått avslag på sin asylansökan. Detta tills en omfattande, grundlig och oberoende utredning av det nuvarande säkerhetsläget i Afghanistan har gjorts.

En expertrapport från i somras (Johan Chytreaus den 5 juli) och vittnesmål från journalister pekar på att läget kan ha förvärrats i landet i fjol och i år. Till exempel lär IS ha blivit mer aktivt och stärkt sina positioner i området.

Den 20 oktober sade Anders Högrell, svensk överste i Afghanistan, i ett inslag i SVT Nyheter att säkerheten i landet är sämre än på länge. En verksamhetsexpert vid Migrationsverket, Kjell-Terje Torvik, uppger i en intervju ( Hemmets.se den 12 juli) att han vid sitt senaste besök förra året i huvudstaden Kabul inte fick vistas fritt utanför sitt (av svenska ambassaden) skyddade boende. Torvik menar att det trots allt är relativt ”säkert för flyktingar att återvända till Afghanistan. Det går att leva där och bygga en fungerande tillvaro i landet”.

Detta motsägs dock av de kraftfulla säkerhetsåtgärder – skyddat boende, vakter, skottsäkra västar och skottsäkra fordon – som de europeiska ambassaderna i Kabul vidtar för att skydda sin personal och sina medborgare på besök i staden. För övrigt avråder svenska utrikesdepartementet från alla resor in i Afghanistan med anledning av säkerhetsläget.

För några veckor sedan hölls val i Afghanistan, ett val som kantades av oroligheter och svåra våldsdåd. Officiellt registrerades 160 dödsoffer, men enligt nyhetsbyrån AFP var det cirka 300 personer som dödades bara på själva valdagen.

En mer medieanknuten konsekvens av det allvarliga läget var att Sveriges Televisions utrikeskorrespondent Bert Sundström – tillsammans med många av hans andra internationellt aktiva utländska journalistkollegor – inte tilläts resa in i landet, för att bevaka valet på plats. Situationen där ansågs helt uppenbart alldeles för farlig.

I ett sådant säkerhetsläge, där svensk public service helt enligt UD:s avrådan inte ens kan tänka sig att skicka en rutinerad och ärrad krigskorrespondent till Afghanistan i valtider kan Sverige inte heller, mänskligt sett och med heder och ära i behåll, skicka tillbaka unga asylsökande till det krigshelvete som Afghanistan av i dag sannolikt är.